Door extreme Black Friday drukte kan het zijn dat je pakketje later bezorgd wordt dan gepland.

Alt_Text

Je ziet hem in de lente en de zomer: de processierups. Een klein, harig beestje dat voor vervelende klachten kan zorgen. DA adviseert hoe je deze klachten kunt verminderen.

De eikenboomprocessierups is een rups die zich nestelt in en rondom eikenbomen. Ze zijn actief tussen begin april en half juli. Je herkent de rups aan zijn lange witte haren. Verder zijn ze bedekt met kleine brandharen. Deze haartjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. De brandharen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mensen en dieren.

De processierups laat de brandharen los, waardoor ze door de wind worden verspreid. De stoffen die in de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie bij mensen en dieren (vooral bij honden en paarden). De overlast begint meestal in juni, wanneer de meeste rupsen hun brandharen afschieten. Vanaf juni gaan de rupsen verpoppen, maar de brandharen blijven achter in de nesten en worden verspreid in de lucht. In de zomermaanden (juni, juli en augustus) is de overlast het grootst.

Wat voor een klachten geeft de processierups?

Wanneer je in aanraking komt met de brandhaartjes van de processierups kun je last krijgen van vervelende klachten. De klachten verschillen per persoon. Huiduitslag is de meest voorkomende klacht en ontstaat meestal binnen acht uur. Je krijgt dan last van pijnlijke, (hevig) jeukende, rode bultjes, blaasjes of vlekjes.

Wanneer de haartjes in de ogen komen, kun je last krijgen van jeuk, roodheid, dikke oogleden en tranende ogen. Als je de brandharen inademt, kun je klachten krijgen van de neus, keel of longen, zoals een loopneus, hoesten, benauwdheid, een kriebel in de keel en moeite met slikken.

Minder vaak voorkomende klachten zijn: duizeligheid, braken, koorts en algehele malaise. Neem bij ernstige klachten contact op met je huisarts.

Zo kun je klachten verminderen:

Plakband truc
Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Gebruik dan plakband of een kledingroller om de haartjes voorzichtig van je huid te halen.

Spoelen met water
Spoel je huid en ogen voorzichtig met lauwwarm water. Hiermee verwijder je de haartjes. Was ook je kleding direct na contact op 60 graden.

Verkoelende zalf
Probeer niet te krabben bij jeuk, maar behandel de plek met een verkoelende crème met Aloë Vera of menthol. Vraag de drogist om advies voor een geschikt product.
Wil je graag persoonlijk advies over de behandeling van huidklachten en allergische reacties? Kom dan langs bij ons in de winkel.

Daarnaast hebben wij op onze webshop een groot assortiment van artikelen die je kunnen helpen bij klachten van een processierups.

processierups