Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? Zwanger worden

Hoe dan? Zwanger worden

zwangerschap

Als je probeert zwanger te worden, is het handig om je lichaam en je menstruatiecyclus goed te kennen. DA legt uit hoe het ook alweer precies zit.

De menstruatiecyclus is het aantal dagen dat er zit tussen de eerste dag van de menstruatie en de eerste dag van de volgende menstruatie. De ovulatie (eisprong) is altijd 14 dagen vóór de eerste dag van de komende menstruatie. Heb je een cyclus van 30 dagen, dan is de ovulatie op dag 16. Is je cyclus korter, bijvoorbeeld 21 dagen, dan is dat op dag 7. De lengte van de menstruatiecyclus verschilt per vrouw en kan ook van cyclus tot cyclus verschillen.

Kort voor de eisprong seks hebben, geeft de meeste kans om zwanger te worden. Een zaadcel kan namelijk ongeveer 72 uur in de baarmoeder overleven en een eicel is na de ovulatie maar 12 tot 24 uur bruikbaar.

Kun je de eisprong voelen?

Er zijn een aantal lichamelijke symptomen die je tijdens je eisprong kunt hebben, zoals:

  • Waterige afscheiding / helder slijm in je vagina: door dit slijm is het voor zaadcellen makkelijker om van de vagina in de baarmoeder te komen.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Een klein beetje bloedverlies (‘spotting’) uit de vagina.

De kans op een eisprong kan worden verminderd door stress, intensief sporten, zwaar werk, veel en snel gewichtsverlies of als je last hebt van overwicht.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Als het eitje bevrucht is geraakt, begint je lichaam met de aanmaak van het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine). Dit hormoon zorgt ervoor dat je de eerste paar maanden zwanger blijft en het voorkomt dat er nieuwe eitjes gaan rijpen. Het is ook het hormoon waardoor je beter ruikt en sommige dingen niet meer wilt eten. Zo helpt de natuur je om beter te herkennen wat je niet moet eten of drinken, om je baby te beschermen. Hierdoor kan het zijn dat je die eerste periode de hele ochtend of dag misselijk bent.

Je hebt het hCG-hormoon alleen in je lijf als je zwanger bent. Vanaf de dag dat je ongesteld had moeten worden, kun je een zwangerschapstest doen. Er zit dan genoeg hCG in je urine om een betrouwbare test te doen. Eerder testen kan ook, maar dan is een gewone zwangerschapstest niet betrouwbaar genoeg. Je kunt dan kiezen voor een extra gevoelige test, die werkt al 6 dagen voor je verwachte menstruatie. Voor welke test je ook kiest, gebruik altijd ochtendurine, dan is de concentratie van dat zwangerschapshormoon het hoogst.

Zo’n vroegtest is een uitkomst voor ongeduldige mensen. Het nadeel is dat meer dan de helft van alle zwangerschappen misgaat, vaak rond de dag dat je menstruatie op de planning stond. Wil je heel graag zwanger worden, dan is het aan te raden toch nog een paar dagen te wachten met testen. De teleurstelling van een menstruatie is waarschijnlijk minder groot dan het verdriet van een miskraam, al is die dan in een heel vroeg stadium.

Kun je de kans op een zwangerschap vergroten?

Je hebt de meeste kans op een zwangerschap als je een aantal keert onbeschermd vrijt in de 6 dagen voor de eisprong. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een gezond kind te vergroten, zoals: het slikken van foliumzuur, gezond eten en stoppen met roken.

Wat moet je doen als zwanger worden niet lukt?

Als je probeert zwanger te worden, maar het lukt niet, is het aan te raden naar de huisarts gaan. In deze gevallen kun je een afspraak te maken:

  • Als het niet goed lukt om te vrijen.
  • Als je niet weet of je een eisprong hebt of wanneer je eisprong is.
  • Als je een jaar geprobeerd hebt om zwanger te worden.

De huisarts kan jou en je partner verder helpen, bijvoorbeeld door advies te geven of onderzoek te doen.

Producten zwangerschap

image

DA Ovulatietest 7 stuks

14
.
99
2e
Halve
Prijs
image

Testjezelf.nu Zwangerschapstest casette 3 stuks

3 stuks
5
.
81
oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash