Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Welke dan? Tips bij een wespensteek

Welke dan? Tips bij een wespensteek

Wespensteek

Je ziet hem vooral in augustus: de wesp. Meestal zoemt hij om je heen als je iets aan het eten of drinken bent. Steken doet hij alleen als hij zich bedreigd voelt. Wat moet je doen als je toch bent gestoken?

Wespen komen af op de geur van zoetigheid en vlees. Blijf rustig als je een wesp ziet en ga niet om je heen slaan, want dan zal hij sneller steken.

Zo houd je wespen op afstand:

  • Wespen houden niet van bepaalde geuren, zoals kruidnagel, citrus of azijn. Het kan ook helpen om koffie op een schoteltje te leggen en dit aan te steken.
  • Ben je klaar met eten, ruim dan de etenswaren op en dek zoetigheid af (plaats bijvoorbeeld een bierviltje op je glas limonade).
  • Heeft je kindje een ijsje gegeten? Was zijn of haar gezicht en handen daarna extra goed.
  • Draag geen sterk geurende parfum of deodorant.
  • Zet een wespenvanger in de buurt neer. Je kunt deze kopen of zelf maken van een plastic frisdrankfles.

Zo maak je een wespenvanger:

  • Knip of snijd de bovenkant van een lege plastic fles af, zodat je de hals- en opening overhoudt. 
  • Stop dit afgesneden deel omgekeerd in de fles en plak het vast me tape. De wesp kan nu door de opening de fles in vliegen. 
  • Vul de fles met limonade of siroop. Voeg er een klein beetje water bij.

Wat moet je doen als je bent gestoken?

Een wespensteek is pijnlijk. De huid rondom de steek wordt rood en zwelt op. Controleer of de angel is achtergebleven en verwijder deze eventueel met een pincet. Koel de plaats van de steek met een kompres of natte doek. Om jeuk, pijn en huidirritatie te voorkomen gebruik je een verzorgende zalf. Vaak verdwijnt de pijn en jeuk na een paar uur vanzelf. Ga naar de huisarts als de plaats erg dik wordt of als je meerdere keren bent gestoken.

Bel de alarmdiensten als je allergisch bent voor wespen of als je in de mond of keel gestoken bent. Ook bij benauwdheid, shockverschijnselen en/of zwelling in de nek is het belangrijk om 1-1-2 te bellen.

Is het een bij of een wesp?

Bijen en wespen lijken op elkaar, maar ze zijn zeker verschillend. Een bij is hariger en bruiner dan een wesp. Ze zijn ook een stuk minder agressief en kunnen maar één keer steken. De bij laat zijn angel achter na een steek en sterft dan. Je verwijdert de angel door met je nagel of de botte kant van een mes over de huid te schrapen.

Producten wespensteek

image

DA Pincet spits 1 stuks

4
.
99
image

Heltiq Na de steek pen 15 gram

15 gram
5
.
39
image

VSM Prrrikweg gel 20 gram

20 gram
8
.
09
image

Heltiq Steken en betenset 1 set

1 set
22
.
19