Zo kun je menstruatiepijn verminderen:

Krampen in je onderbuik, last van je rug of andere menstruatieklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Wat kun je er aan doen?

Veel vrouwen hebben last van menstruatiepijn. Vooral krampen in de onderbuik en pijn in de rug en benen zijn veelvoorkomende klachten. Maar je kunt ook last hebben van: hoofdpijn, vermoeidheid, pijnlijke borsten, misselijkheid, diarree of een opgeblazen gevoel. Daarnaast kun je mentale klachten hebben, zoals een gevoel van somberheid.

Tijdens je menstruatie trekt je baarmoeder samen. Dit zorgt er voor dat het baarmoederslijmvlies (en het bloed) naar buiten komt. Deze samentrekking kan krampen veroorzaken. Menstruatiepijn kan variëren met de jaren. Zeer hevige menstruatiepijn kan duiden op andere aandoeningen, zoals endometriose. Dan groeit er weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, buiten de baarmoeder. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Wat kun je doen om menstruatiepijn te verminderen?

Ontspan
Zorg dat je voldoende rust tijdens je menstruatie. Kruip extra vroeg onder de wol of ontspan op de bank met een kop thee. Wist je dat kamille-, venkelthee en thee met citroenmelisse een rustgevende werking hebben?

Zoek de warmte op
Neem een warm bad of leg een warme kruik tegen je buik of onderrug om pijn te verlichten.

Beweeg voldoende
Naast voldoende rust, is het ook belangrijk om te blijven bewegen als je ongesteld bent. Bewegen stimuleert de bloedsomloop en zorgt er voor dat er meer bloed naar je baarmoeder gaat. Dit kan pijn verlichten. Ook komen er geluk-stofjes vrij als je sport: endorfines. Endorfines werken pijnstillend, stressverlagend en geven je een gelukkig gevoel. Daarnaast helpt sporten ook bij een opgeblazen gevoel.

Eet voldoende vezels
Tijdens je menstruatie kunnen je darmen langzamer werken. Dit komt door het hormoon progesteron. Hierdoor kan je last krijgen van constipatie. Om verstopping te voorkomen helpt het om vezelrijke voeding te eten, zoals volkoren producten, groenten en fruit.

Pijnstilling
Om pijn te verminderen, kun je een pijnstiller slikken. Zoals Aleve Feminax of ibuprofen. Gebruik altijd maar 1 soort NSAID-pijnstiller tegelijkertijd en lees voor gebruik altijd even de bijsluiter.

Producten bij dit artikel