We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Wat te doen bij huiduitslag door de processierups?

De laatste jaren duikt hij massaal op: de eikenboomprocessierups. Dit kleine beestje kan door zijn haartjes voor flinke problemen zorgen. Wat kun je doen bij huiduitslag? DA geeft advies.

Je vindt de processierups in de zomertijd op eikenbomen. Zijn aanwezigheid herken je aan een nest van spinseldraad op de stam. De rups zelf is te herkennen aan zijn lange witte haren. Toch zijn het niet deze haren die voor problemen zorgen. Dit komt door brandharen: voor ons onzichtbare haren met kleine haakjes. De processierups laat deze brandharen los en ze worden vervolgens door de wind verspreid. Als je in contact komt met deze haartjes kun je klachten krijgen. Ook dieren (vooral honden en paarden) kunnen hier last van hebben.

Welke klachten geeft de processierups?

De brandhaartjes van de rups kunnen verschillende klachten geven, zoals een jeukende huid (huiduitslag, vaak als rode bultjes), irritatie van de ogen en een benauwd gevoel. Andere mogelijke klachten zijn: een loopneus, een kriebelende keel, hoesten, overgeven, moeite met slikken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. Mocht je ernstige klachten hebben, breng dan een bezoek aan de huisarts.

Is de huiduitslag door de processierups besmettelijk?

Nee, de huiduitslag is niet besmettelijk. De uitslag ontstaat door het in contact komen met de brandhaartjes. Als je kleine haartjes met je meedraagt kun je die wel overdragen naar een ander. Zorg dat je je kleding wast als je in aanraking met de processierups bent geweest. Om de brandhaartjes te verwijderen kun je een stukje plakband op de huid aanbrengen en deze er vervolgens aftrekken. Spoel de ogen en was de huid met lauwwarm water.

Wat te doen bij bultjes?

Om de jeuk van de huiduitslag te verlichten helpt het om een verkoelende zalf aan te brengen. Hoe lastig het ook kan zijn, krab of wrijf niet bij jeuk. Dit zal de klachten helaas alleen maar verergeren. Vaak gaan de klachten binnen twee weken vanzelf weer over.

Deze crèmes helpen bij het verlichten van jeuk en irritatie.

Hoe kun je besmetting van de processierups voorkomen?

Wees voorzichtig in gebieden met veel eikenbomen. Ga er niet op de grond zitten en voorkom contact met (oude) nesten. Zorg ervoor dat je lichaam goed bedekt is als je in bebost gebied bent. Wanneer je in het buitengebied bent geweest is het slim je huid en ogen met lauw water te wassen als je weer thuis bent. Was ook je kleding. Om te voorkomen dat de brandhaartjes van de rups in huis komen, is het aan te raden je ramen en deuren gesloten te houden en je was binnen te drogen in plaats van buiten.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.