Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Welke dan? Glycerine

Welke dan? Glycerine

glycerine

Waarschijnlijk heb je het weleens op een verpakking zien staan: glycerine. Maar wat is het? En wat doet het eigenlijk?

Spons

Glycerine (of glycerol) is een natuurlijke stof die in dierlijke en plantaardige vetten zit, ook in ons eigen lichaam. Het is een zogenaamde humectant – een stof die vocht kan aantrekken en vasthouden. Vergelijk het met een spons die water opzuigt en vasthoudt. Heel nuttig, want daarmee zorgt glycerine voor hydratatie en volume op verschillende plekken in ons lichaam. Bijvoorbeeld in de bovenste laag van onze huid, de hoornlaag. Daar bindt glycerine vocht aan zich, zodat de huid niet uitdroogt of inzakt, maar fris en glad blijft.

Vochtbalans

Ons lichaam maakt zelf glycerine aan. Maar onze huid kan ook heel goed glycerine van buitenaf opnemen. Dat is een groot pluspunt van de stof. Glycerine heeft bovendien geen kleur of geur, en de structuur is licht. Het is dan ook niet voor niets dat het een populair ingrediënt is in heel veel verzorgingsproducten. Glycerine voor cosmetica wordt tegenwoordig vooral gewonnen uit plantaardige oliën zoals soja-, raapzaad- of kokosolie.

Verzorgingsproducten met glycerine zijn heel geschikt als je een vochtarme huid hebt. Maar ook een vette of onzuivere huid heeft veel baat bij glycerine. Een betere vochtbalans helpt je huid namelijk om de aanmaak van talg te reguleren. Rijpere huid? Ook dan is glycerine een fijn ingrediënt. Want doordat de huid meer vocht vasthoudt, is hij ‘gevulder’ en oogt hij gladder.

Huid en haar

Glycerine hydrateert niet alleen je huid, het helpt ook om de vochtbalans van je haar op peil te houden. Geen overbodige luxe als je regelmatig een haardroger of stylingapparaat gebruikt. Ook in de winter, als binnen de verwarming hoog staat en het buiten koud is, kan je haar flink uitdrogen. Met een pluizige en statische haardos tot gevolg, soms in combinatie met een geïrriteerde hoofdhuid. Een shampoo en conditioner met glycerine bieden dan uitkomst.

Wist je dat?

  • Glycerine perfect samenwerkt met hyaluronzuur? Voor maximale hydratatie kies je dus voor een gezichtscrème met beide ingrediënten.
  • Glycerine een mild ingrediënt is, dat ook prima geschikt is voor een gevoelige huid?
  • De term van het Griekse woord ‘glykeros’ komt? Dat betekent ‘zoet’. De glycerine die van nature in ons lichaam zit, kan ook worden omgezet in glucose. Dat is een vorm van suiker waar we energie uit halen.