Terugroepactie Bronchostop Direct Nacht 5 in 1. Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de voordelen van koud douchen?

Dankzij ‘the Iceman’ Wim Hof zijn ijsbaden, winterzwemmen en koud douchen de afgelopen jaren populairder geworden. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van zo’n koude douche?

Het klinkt misschien niet erg aanlokkelijk: koud douchen. Toch heeft kou voordelen voor onze gezondheid:

  • Het verhoogt de alertheid: na een koude douche sta je direct ‘aan’ en voel je je energieker.
  • Het heeft een positief effect op het immuunsysteem: kou zorgt ervoor dat onderdelen van je immuunsysteem op actief komen te staan, wat gunstig is voor het bestrijden van sommige infecties. Ook blijkt uit een studie dat mensen die dagelijks koud afdouchen, zich minder vaak ziekmelden.
  • Je kunt er door afvallen: we hebben twee soorten lichaamsvet (bruin en wit). Wit vet is ongezond, daar heb je teveel van als je te zwaar bent. Bruin vet is juist gezond, het zet opgeslagen suikers en vetten om in warmte. Uit onderzoek blijkt dat koud douchen de aanmaak van bruin vet bevordert.
  • Het is goed voor het humeur: door een koude douche maak je meer endorfine aan, het gelukshormoon.

Hoe begin je er mee?
Bouw het koud douchen rustig op. Begin met een warme douche en sluit dan af met een aantal seconden koud afdouchen. Onderzoek toont aan dat er al bij 16 graden Celsius gezondheidsvoordelen optreden.

Bouw het koud afdouchen geleidelijk op tot ongeveer een minuut of 90 seconden. Zet de straal eerst op de benen, tot je gewend bent. Daarna de armen, dan de buik en rug. Eindig met je nek en schouders. Een goede, rustige ademhaling helpt je hierbij. Kou veroorzaakt een schrikreactie waardoor de adem stokt. Door diep uit te ademen lukt het beter om te ontspannen. Ook de hartslag en bloeddruk zullen hierdoor dalen.

Is koud (af)douchen voor iedereen veilig?
Koud douchen is af te raden in de volgende gevallen: bij een zwangerschap, als je epilepsie hebt, een hart- of vaatziekte, bij slechte werkende nieren, een ernstig verhoogde bloeddruk, koude urticaria, reumatoïde artritis of als je het fenomeen van Raynaud hebt. Twijfel je of koud douchen voor jou geschikt is? Overleg dan even met je huisarts.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.