Onze acties zijn alleen geldig in de winkel! Meer informatie
Vitamines en mineralen zijn minuscule stofjes die van levensbelang zijn. Ons lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven en de boel draaiende te houden. Ze zijn onmisbaar voor eigenlijk alle processen. Sommige vitamines kan ons lichaam zelf aanmaken, maar de meeste vitamines en mineralen moeten we uit onze voeding halen. Ze zitten bijvoorbeeld in alle verschillende soorten groente en fruit, in vlees, vis, graanproducten, peulvruchten, zaden, noten, zuivel en vetten. Al deze voedingsstoffen bevatten kleine beetjes vitamines en mineralen, daarom is het dus belangrijk om genoeg, gevarieerd en gezond te eten.
Het lichaam kan ‘voorlopers’ van vitamines (provitamines) omzetten in ‘echte’ vitamines. Zo wordt provitamine A (carotenoïden) omgezet in vitamine A. En onder invloed van zonlicht zet ons lichaam provitamine D om in vitamine D.
Uit het aminozuur tryptofaan kan ons lichaam vitamine B3 aanmaken.
Veel kleur Een handig geheugensteuntje als je gezond en gevarieerd wilt eten: kies je groente en fruit in zoveel mogelijk verschillende kleuren. De kleur zegt namelijk iets over de stoffen die erin zitten. Kies je afwisselend voor groen, rood, oranje, geel, paarsblauw en wit, dan krijg je ook al die verschillende stoffen binnen.
IJzer Eet je vegetarisch, let dan op je ijzerintake. Vlees bevat namelijk veel ijzer. Gelukkig zit het mineraal ook in plantaardige producten, zoals noten, peulvruchten en tofu. En soms ook in kant-en-klare vleesvervangers.
Stomen Of je eten nu stoomt, kookt of bakt: er gaan altijd vitamines en mineralen verloren. Bij stomen blijven voedingsstoffen het best behouden. Ga je groente koken, snijd die dan liever niet te klein.
Supplementen Gevarieerd eten is belangrijk, maar soms kun je het lichaam een handje helpen door supplementen toe te voegen aan je dieet. Een supplement is altijd een aanvulling en nooit ter vervanging van voedsel. Ben je benieuwd welk supplement voor jou geschikt is? Vraag een drogist om persoonlijk advies.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. Dat gebeurt niet zomaar als je eet volgens de Schijf van Vijf. Als je daarbij supplementen slikt, is het belangrijk goed op te letten. Neem in elk geval nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) van een stof.
Mijn Eetmeter Eet je te weinig groente? Vervang het dan niet zomaar door extra fruit. Groente en fruit bevatten verschillende mineralen en vitamines, die je allemaal nodig hebt via voeding. Met de app 'Mijn Eetmeter' zie je hoeveel vitamines je binnenkrijgt.
Vis zit vol vitamine B12
Zuurdesembrood is een bron van jodium (door het bakkerszout)
Een sinaasappel is een vitamine C bommetje
Abrikozen, vers of gedroogd, zijn rijk aan mineralen
Groene bladgroenten zijn rijk aan calcium
Pompoenpitten hebben veel magnesium
Rundvlees en peulvruchten bevatten veel zink
Dit is slechts een greep uit een hele lange lijst. Dus eet lekker gevarieerd zodat je lichaam voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt!