Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice
de vriendelijke specialist
Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Onze acties zijn alleen geldig in de winkel! Meer informatie

Hoe dan? Voldoende vitamines

Hoe dan? Voldoende vitamines

vitaminesslikken

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, om zo voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. DA adviseert hoe je dit aanpakt.

Wat zijn vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen zijn minuscule stofjes die van levensbelang zijn. Ons lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven en de boel draaiende te houden. Ze zijn onmisbaar voor eigenlijk alle processen. Sommige vitamines kan ons lichaam zelf aanmaken, maar de meeste vitamines en mineralen moeten we uit onze voeding halen. Ze zitten bijvoorbeeld in alle verschillende soorten groente en fruit, in vlees, vis, graanproducten, peulvruchten, zaden, noten, zuivel en vetten. Al deze voedingsstoffen bevatten kleine beetjes vitamines en mineralen, daarom is het dus belangrijk om genoeg, gevarieerd en gezond te eten.

Vitamines die het lichaam zelf aanmaakt:

  • Je darmen maken kleine beetjes vitamine K aan.
  • Het lichaam kan ‘voorlopers’ van vitamines (provitamines) omzetten in ‘echte’ vitamines. Zo wordt provitamine A (carotenoïden) omgezet in vitamine A. En onder invloed van zonlicht zet ons lichaam provitamine D om in vitamine D.

  • Uit het aminozuur tryptofaan kan ons lichaam vitamine B3 aanmaken.

Tips:

Veel kleur ⁠Een handig geheugensteuntje als je gezond en gevarieerd wilt eten: kies je groente en fruit in zoveel mogelijk verschillende kleuren. De kleur zegt namelijk iets over de stoffen die erin zitten. Kies je afwisselend voor groen, rood, oranje, geel, paarsblauw en wit, dan krijg je ook al die verschillende stoffen binnen.

IJzer ⁠Eet je vegetarisch, let dan op je ijzerintake. Vlees bevat namelijk veel ijzer. Gelukkig zit het mineraal ook in plantaardige producten, zoals noten, peulvruchten en tofu. En soms ook in kant-en-klare vleesvervangers.

Stomen ⁠Of je eten nu stoomt, kookt of bakt: er gaan altijd vitamines en mineralen verloren. Bij stomen blijven voedingsstoffen het best behouden. Ga je groente koken, snijd die dan liever niet te klein.

Supplementen Gevarieerd eten is belangrijk, maar soms kun je het lichaam een handje helpen door supplementen toe te voegen aan je dieet. Een supplement is altijd een aanvulling en nooit ter vervanging van voedsel. Ben je benieuwd welk supplement voor jou geschikt is? Vraag een drogist om persoonlijk advies.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ⁠Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. Dat gebeurt niet zomaar als je eet volgens de Schijf van Vijf. Als je daarbij supplementen slikt, is het belangrijk goed op te letten. Neem in elk geval nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) van een stof.

Mijn Eetmeter ⁠Eet je te weinig groente? Vervang het dan niet zomaar door extra fruit. Groente en fruit bevatten verschillende mineralen en vitamines, die je allemaal nodig hebt via voeding. Met de app 'Mijn Eetmeter' zie je hoeveel vitamines je binnenkrijgt.

Bron aan vitamines en mineralen:

  • Spinazie zit boordevol vitamine K
  • Vis zit vol vitamine B12

  • Zuurdesembrood is een bron van jodium (door het bakkerszout)

  • Een sinaasappel is een vitamine C bommetje

  • Abrikozen, vers of gedroogd, zijn rijk aan mineralen

  • Groene bladgroenten zijn rijk aan calcium

  • Pompoenpitten hebben veel magnesium

  • Rundvlees en peulvruchten bevatten veel zink

Dit is slechts een greep uit een hele lange lijst. Dus eet lekker gevarieerd zodat je lichaam voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt!

Weerstand
Najaar
yoga

Hoe dan? Gezond en fit ouder worden

Lees verder
sterk