Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Waarom dan? Vaginale schimmelinfectie

Waarom dan? Vaginale schimmelinfectie

schimmelinfectie

Veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met een vaginale schimmelinfectie. Het is erg vervelend, maar gelukkig te verhelpen. DA geeft advies.

We praten er misschien liever niet over, maar toch is een vaginale schimmelinfectie niets om je voor te schamen. Meer dan de helft van de vrouwen tussen de 18 en de 45 jaar heeft er weleens last van. Het is een vervelende klacht, maar gelukkig niet gevaarlijk.

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans en wordt ook wel een candida-infectie genoemd. De klachten bestaan meestal uit:

  • Jeuk
  • Een branderig gevoel
  • Witte, brokkelige afscheiding zonder geur
  • Pijn bij het plassen en/of vrijen
  • Rood, pijnlijk en gezwollen slijmvlies in de vagina

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is niet hetzelfde als een vaginale schimmelinfectie. Bij bacteriële vaginose overheersen bepaalde bacteriën. Hierdoor heb je meer afscheiding, is de afscheiding grijswit en ruikt het vies (bij een vaginale schimmelinfectie is er eigenlijk nooit sprake van een onaangename geur). Vaak heb je geen pijnklachten, ook niet bij het plassen en het vrijen. Bacteriële vaginose gaat meestal vanzelf weer over.

Is een vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

Een vaginale schimmelinfectie is niet besmettelijk en niet seksueel overdraagbaar.

Wat is de oorzaak?

De vagina bevat schimmels en bacteriën die bijdragen aan een gezonde flora. Alles wat de natuurlijke zuurgraad in de vagina aantast, kan een schimmelinfectie veroorzaken. Dit kan zeep zijn, maar ook glijmiddel, sperma, medicatie (zoals antibiotica) en condooms. Ook kunnen hormonen rond de pubertijd, zwangerschap en overgang een rol spelen. Wanneer je weerstand laag is, ben je extra gevoelig voor een infectie.

Wat kun je doen bij een vaginale schimmelinfectie?

Om een schimmelinfectie te voorkomen is het belangrijk om de natuurlijke zuurgraad van de vagina zo min mogelijk te verstoren. Dankzij het systeem van goede bacteriën en vaginale afscheiding is de binnenkant van de vagina volledig zelfreinigend. Het enige wat je wel zelf moet schoonhouden, zijn de schaamlippen. Voorzichtig wassen met lauwwarm water, één keer per dag, is genoeg. Ga niet schrobben met een spons of washand, en gebruik ook geen zeep, douchegel of andere irriterende stoffen.

Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf weer over, maar je kunt ervoor kiezen de infectie met medicijnen te behandelen. Bij DA kunnen we adviseren welk vaginaal antischimmelmiddel voor jou geschikt is.

Heb je erg veel last of is dit de eerste keer dat je een schimmelinfectie hebt? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Producten vaginale schimmelinfectie

image

Canesten Gyno creme (6 applicaties) 35 gram

35 gram
15
.
59
image

Canesten Gyno 1-daags tablet 1 tabletten

1 tablet
16
.
69
image

Canesten Gyno 1 creme 5 gram

5 gram
18
.
09