Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Zoet is de allereerste smaak waarmee we kennismaken in ons leven. Baby’s drinken in het begin alleen maar (moeder)melk en daarin zit de natuurlijke melksuiker lactose. We leren dus al vroeg: zoet is goed. Het houdt je in leven. Daar komt bij dat de hersenen het geluksstofje dopamine afscheiden als je iets zoets eet.
Suikers horen bij de familie van de koolhydraten. Na de spijsvertering komen koolhydraten als glucose in je bloed terecht. Daarvoor is het hormoon insuline nodig, dat wordt aangemaakt in de alvleesklier. Het werkt als sleutel: het ‘opent’ de cellen zodat die glucose kunnen opnemen. Insuline reageert op de hoeveelheid glucose in je bloed – de bloedsuikerspiegel. Als je iets hebt gegeten, dan gaat die stijgen. De alvleesklier geeft insuline af om de glucose te verwerken en de bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen.
Sommige koolhydraten geven hun energie snel af (zoals snoep, koek, frisdrank en ‘witte’ graanproducten), andere langzaam (zoals volkorenproducten, peulvruchten en groenten).Het glucosegehalte loopt heel snel op als je snelle koolhydraten hebt gegeten. Is die ‘suikerpiek’ verwerkt, dan daalt de bloedsuikerspiegel ook weer snel. Die pieken en dalen kun je goed voelen. Van energiek naar moe en slap. Kies je vaker voor langzame koolhydraten, dan voorkom je de extremen en voel je je waarschijnlijk beter.
Diabetes
Bij sommige mensen werkt het hormoon insuline niet goed. Ze maken het te weinig of helemaal niet aan (diabetes type 1), of hun lichaamscellen zijn ongevoelig geworden voor de sleutelwerking van insuline (diabetes type 2). Als je diabetes hebt, heb je medicijnen en eetregels nodig om het glucosegehalte in je bloed onder controle houden
Suiker is een waardevolle brandstof. Maar… er is een máár. Als je er té vaak té veel van neemt, dan creëer je een energieoverschot. Je lichaam kan een persoonlijk energievoorraadje opslaan in de spieren en de lever, in de vorm van glycogeen. Als die opslag vol zit, dan wordt glucose omgezet in vet. Op zich is ook dat een nuttig proces. Maar je kunt je voorstellen dat het niet goed is voor je gezondheid en je gewicht als er te veel energie als vet moet worden opgeslagen.