Deze 5 sporten geven je energie

Kan iets wat energie kost ook energie géven? Absoluut! Deze sporten zijn het bewijs.

Zwemmen
Van een frisse duik krijg je instant energie. Zwemmen is ook nog eens een perfecte total body work-out, want je gebruikt alle spiergroepen.

Zwemmen is een cardiovasculaire sport. Dat wil zeggen: je hartslag en ademhaling gaan ervan omhoog, en daarmee verbeter je je conditie. Daarnaast is zwemmen ook een krachttraining – je werkt alleen niet met losse gewichten maar met de weerstand van het water. Alle spiergroepen worden daarbij aan het werk gezet. ‘Waterkracht’ speelt trouwens op nog meer manieren een positieve rol. Zo hebben je gewrichten minder te verduren in het water. Ook werkt het heel ontspannend om je te laten dragen door het water. Voel je gewichtloos en concentreer je op je ademhaling; een fantastische relaxoefening.

Voorbereiding:
Maak je polsen, nek en enkels nat voordat je in het water springt. Je bereidt je lichaam zo voor op de temperatuurswisseling. Extra belangrijk als je in open water zwemt. De verdere warming-up doe je al zwemmend. Zwem tien minuten rustig in en wissel daarbij, als je dat kunt, verschillende zwemslagen af. Voer daarna het tempo op. Met lekker doorzwemmen verbrand je in een halfuur ongeveer 300 kca.

Opletten:
Chloorwater kan de ogen irriteren. Draag een zwembrilletje als je daar veel last van hebt. Met speciale oordoppen kun je volgelopen oren voorkomen. Heb je veel last van hooikoorts? Kies dan voor het zwembad in plaats van open water; daar zweven geen pollen rond.

Dansen
Als er íets energie geeft, dan is het wel dansen. Bewegen op je favoriete muziek, rustig of juist opzwepend: daar word je vrolijk van.

Wat je leeftijd of ritmegevoel ook is: dansen zit in ons allemaal. Als sport heeft dansen veel voordelen. Om te beginnen is het goed voor je hart en je conditie, vergelijkbaar met zwemmen en fietsen. Daarnaast stimuleert dansen de hersenen. Zeker als je nieuwe passen of combinaties van bewegingen leert. Nog een voordeel: dansen vergroot het zelfbewustzijn. Als je danst, laat je jezelf zien. Dat kan in het begin kwetsbaar voelen, maar al snel zal je merken dat je zelfvertrouwen groeit. Tot slot: dansen is een sociale bezigheid. Je danst met anderen, reageert op elkaar en legt contact zonder woorden. Ook dat heeft een positief psychisch effect.

Voorbereiding:
Een enkelverstuiking of -verzwikking ligt op de loer voor dansers. Draag daarom speciale dansschoenen – die hebben een flexibele zool in twee delen, zodat je het voorste en achterste deel van je voeten beter kunt bewegen. Doe een warming-up door in te dansen met eenvoudig te herhalen passen en combinaties. Zorg ervoor dat je hartslag en ademhaling versnellen; net zolang tot je het letterlijk warm krijgt.

Opletten:
Je kunt natuurlijk thuis dansen. Maar als je een (nieuwe) dans technisch wilt leren, kun je het beste les nemen. Dat kan ook steeds vaker online. Sportscholen verwerken ook dansvormen in hun fitnessprogramma’s. Denk aan zumba (latin-dancefitness) of het nieuwe LaBlast (fitness meets Dancing with the Stars). Ideaal als tussenvorm.

Tennis
Bij tennis is de uitdaging niet alleen fysiek. Ook de mentale kant van het spelletje speelt een grote rol. Beide aspecten houden je energiek en zorgen ervoor dat je een leven lang energie kunt halen uit deze sport.

Tennis heeft dezelfde voordelen als veel andere sporten: je verbrandt vet en verbetert je conditie. Als high impact sport is tennis bovendien goed voor stevige botten. De fysieke belasting stimuleert de aanmaak van botweefsel – extra belangrijk als je ouder wordt en daardoor van nature steeds meer botmassa verliest. Daarnaast heeft tennis een belangrijke mentale kant. Doordat het een balsport is, train je je reactievermogen, wendbaarheid en evenwicht. Ook doe je een beroep op de grove en fijne motoriek en op de oog-handcoördinatie. Allemaal dingen die je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk scherp houden. Tot slot: tennis is een psychisch spelletje. Slim spelen, onder druk presteren en met tegenslagen omgaan: het zit er allemaal in. Door te tennissen kun je je zelfvertrouwen en optimisme vergroten.

Voorbereiding:
De intensiteit van tennissen is relatief hoog. De sport bestaat uit veel plotselinge, wisselende bewegingen. Vaart maken en weer remmen, of ineens van richting veranderen om de bal te kunnen slaan. Zorg daarom dat je een warming-up doet waarbij je alle gewrichten en spiergroepen losmaakt, en je de hartslag alvast omhoog brengt. Loop een rondje rond het tennisveld en speel zo’n tien minuten matig intensief in.

Opletten:
De gewrichten die bij tennis het meest gevoelig zijn voor blessures, zijn de schouders, polsen, knieën en enkels. Zorg voor tennisschoenen die geschikt zijn voor de ondergrond waarop je speelt. Anders is een misstap of uitglijder zo gemaakt. Investeer ook in een goede techniek, door les te nemen bijvoorbeeld. Dat voorkomt dat je je spieren en gewrichten verkeerd belast of overbelast.

Wandelen
Deze sportieve activiteit is het afgelopen jaar nog populairder geworden dan het al was. Logisch, want het is geschikt voor iedereen en je kunt het altijd en overal doen.

Weinig risico op blessures en veel gezondheidswinst: wandelen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Elke dag een halfuurtje flink doorwandelen zorgt al voor een betere conditie. Je hebt het juiste tempo te pakken als je merkt dat je hartslag stijgt en je ademhaling wat sneller gaat. Buiten adem raken is niet de bedoeling; je moet nog een gesprek kunnen voeren. Wandelen versterkt je hart, traint de longen, verlaagt de bloeddruk, wakkert de vetverbranding aan en verstevigt het bewegingsapparaat. Tot slot is het ook goed voor je geest. Bewegen, frisse lucht en zonlicht zorgen voor minder stress en meer energie.

Voorbereiding
Om te wandelen heb je in principe niets speciaals nodig. Je wandelt het lekkerst in soepele kleding die niet knelt of schuurt, maar dat hoeft geen speciale sportkleding te zijn. Let wel extra op je sokken: naadloos en ademend is het best. Ook voor je schoenen geldt dat gewone schoenen voldoen, mits ze genoeg steun bieden en je vooral kortere ommetjes op goed begaanbaar terrein wandelt. Loop je langere afstanden en trek je graag de natuur in, overweeg dan wandelschoenen aan te schaffen. Ga je een stevige wandeling maken op een warme dag? Vergeet dan niet je te beschermen tegen de zon en voldoende te drinken.

Opletten:
J
e voeten zijn het eerst aan de beurt. Denk aan blaren, eelt of blauwe nagels. Verzorg je voeten goed: droog ze altijd zorgvuldig af, houd teennagels kort en recht, en smeer eelt of kloven in met een crème. Heb je toch een blaar of een pijnlijke eeltplek, dan zijn er producten die kunnen verzorgen en verzachten.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

Pilates
Ben je op zoek naar een sport die je helpt je houding te verbeteren, stress te verminderen en lekkerder in je vel te zitten? Dan is pilates iets voor jou.

Pilatesoefeningen zijn erop gericht je hele lichaam te versterken, vanuit de zogenaamde core spieren. Dat zijn de diepliggende spieren in de kern van je buik en rug. Die spieren ondersteunen je romp en verbinden als het ware je rug, bekken en schouders tot een geheel. Heb je sterke core spieren, dan word je sterker, soepeler en verbeter je je houding. Belangrijk als je bijvoorbeeld veel achter de computer zit, of in een andere weinig afwisselende houding werkt. Verder is pilates ook perfect als ondersteunende training bij andere sporten.

Voorbereiding:
Pilates kan er in het begin een beetje intimiderend uitzien, met zijn balansoefeningen waarbij ook nog eens gebruikgemaakt wordt van hoepels, ballen en elastieken. ‘Dat lukt mij nooit!’, schiet misschien door je hoofd. Maar juist pilates is geschikt voor iedereen: van beginner tot gevorderde, van jong tot oud, of je nu soepeler wilt worden of een specifieke klacht wilt aanpakken. Controle staat centraal, net als precies dát doen wat bij jouw lichaam past. Omdat ieder lichaam anders is, is ook dezelfde pilatesoefening voor iedereen anders. Pilates zorgt ervoor dat je je (nog meer) bewust wordt van je eigen lichaam, en dat je waardering groeit voor wat je lijf kan. Dat bewustzijn geeft ook mentale kracht. Pilates kan dan ook heel goed helpen stress te verminderen, zeker als die zich heeft ‘vastgezet’ in bijvoorbeeld je schouders of rug.

Opletten:
Pilates is precisiewerk. Belangrijk dus om je te laten begeleiden door een erkende instructeur. Zo profiteer je optimaal van de oefeningen en voorkom je pijn of blessures doordat je de bewegingen verkeerd uitvoert.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.