Zo voorkom je rode bultjes na het scheren

We willen graag een gladde huid, zónder rode bultjes. Toch hebben veel mensen daar last van een paar dagen na het scheren. DA geeft tips hoe je je huid verzorgt en irritatie kunt voorkomen.

Waarom krijg je rode bultjes?
Rode bultjes ontstaan door een ontstekingsreactie wanneer de haartjes terug groeien en niet door de huid kunnen komen. Rondom het haarzakje ontstaat dan een rood bultje. De bultjes kunnen erg jeuken.

Tips om rode bultjes te voorkomen:

1. Welke ontharingsmethode je ook kiest, scrub eerst voorzichtig de huid die je gaat ontharen. Zo verklein je de kans op ingegroeide haartjes. Vergeet niet een verzorgend (scheer)product te gebruiken. Bij scheren lijkt water met een beetje zeep misschien net zo goed te werken als scheerschuim, maar de kans is groot dat je je huid onnodig beschadigt. Verzorg je huid na afloop met een milde crème of lotion.

2. Scheer altijd éérst met de groeirichting van de haartjes mee. Dat voorkomt irritaties. Is het resultaat nog niet glad genoeg naar je zin? Scheer dan heel voorzichtig nog een keertje tegen de groeirichting in.

3. Een wegwerpmesje gebruiken is prima voor een keertje. Maar scheer je je vaak? Schaf dan een goed scheersysteem aan dat bij je past. Er is genoeg keuze: scheermesjes die je rondingen volgen, die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid, die ingebouwde scheergelkussentjes hebben. Een kwestie van uitproberen! Voor alle systemen geldt: vervang regelmatig de mesjes voor het beste (gladde) resultaat. Botte of oude scheermesjes kunnen voor vervelende rode bultjes zorgen.

4. Wat ook helpt is de huid voor het scheren goed verwarmen. Een warme huid is zachter en dat maakt het ontharen makkelijker. Ben je klaar met scheren? Spoel de huid dan juist even af met koud water, dit zorgt er voor dat de poriën zich weer sluiten.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.