Door extreme Black Friday drukte kan het zijn dat je pakketje later bezorgd wordt dan gepland.

Reisapotheek: dit neem je mee

Om te zorgen dat je voorbereid op vakantie gaat, is het slim een kleine reisapotheek mee te nemen voor de meest voorkomende vakantie-kwalen. Een tasje of etui met handige zelfzorgproducten. DA geeft advies.

Een reisapotheek: dat klinkt misschien als een grote koffer vol zelfzorgmiddelen en medicijnen die mee moet op vakantie, maar dat valt reuze mee. Afhankelijk van wat jij en eventuele reisgenoten nodig hebben, past een reisapotheek net zo makkelijk in een toilettas. Het gaat immers om de inhoud. Want of je nu een verre reis gaat maken of dichtbij blijft, of je nu drie weken of drie dagen weg bent – het is op vakantie altijd fijn dat je kunt rekenen op je eigen middelen.

Ook al kun je (bijna) overal ter wereld naar de apotheek of drogist, op het moment dat je iets nodig hebt (dat is meestal: meteen) wil je liever niet misgrijpen. Lees hier waar je aan kunt denken bij het samenstellen van je reisapotheek, zodat je straks alleen nog maar zorgeloos vakantie hoeft te vieren.

Maag en darm
Als we op vakantie zijn, leven we vaak anders dan we thuis gewend zijn. We eten anders, hebben een ander leefritme en krijgen te maken met andere temperaturen. Ons lichaam moet daar soms aan wennen. Dit kan zich uiten door bijvoorbeeld maag- en darmklachten. ORS zakjes zijn onmisbaar in de reisapotheek. Ze bevatten een mengsel van zouten en druivensuiker dat je in water oplost. Je gebruikt ORS om uitdroging te voorkomen bij diarree of braken.

Soms komt diarree op de meest onhandige momenten opzetten. Als je net een aantal uur in een bus moet zitten of wanneer er geen toilet in de buurt is, bijvoorbeeld. In die gevallen kun je ervoor kiezen een diarreeremmer te gebruiken. Hier lees je over veilig gebruik van diarreeremmers.

Pijnstillers
Pijnstillers zijn een must om mee te nemen op vakantie. Ze helpen bij veel klachten, zoals: hoofdpijn, griep, spierpijn, kiespijn en menstruatiepijn. Paracetamol helpt bij pijn en koorts. NSAID's (ibuprofen of diclofenac) werken ook ontstekingsremmend. Hier lees je over veilig gebruik van pijnstillers.

Insectenwereld middel en tekentang
Een insectenwerend middel is geen overbodige luxe op vakantie. Het ingrediënt DEET werkt heel goed tegen insecten; het verstoort de geursensoren van de beestjes. 30% tot 40% DEET in een product is meestal meer dan genoeg. Gebruik voor kinderen onder 2 jaar, en als je zwanger bent of borstvoeding geeft, producten zonder DEET (tenzij je naar een malariagebied gaat, vraag dan advies aan de huisarts).

Ben je gestoken door een insect? Gebruik dan een middeltje dat de huid na een beet verzorgt. Ook een tekentang is belangrijk om mee te nemen, vooral als je gaat kamperen in een natuurgebied.

Een verbandset
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is een verbandset onmisbaar: met pleisters, een schaar, een pincet, steriele gaasjes en ontsmettingsmiddel. Zeker op vakantie komt er makkelijk vuil in een wondje terecht en kun je het niet altijd meteen schoonspoelen. Denk tot slot ook nog aan een rekverbandje om een verstuikte enkel of pols mee te verbinden.

Zonnebrandcrème
Als je veel buiten bent, is het belangrijk de huid goed te beschermen tegen de zon. Kies voor een factor die past bij jouw huidtype en smeer je elke twee uur opnieuw in.

Baby & kind
Gaan er kleine kinderen mee op vakantie? Neem dan vooral ook hun eigen vertrouwde middeltjes mee. Van billencrème tot zetpil, en van neusspray tot iets tegen doorkomende tandjes: je wilt er juist op vakantie niet naar op zoek hoeven.

O ja, dit ook nog:

  • een middeltje tegen reisziekte
  • een thermometer
  • condooms
  • een hooikoortsmiddel
  • oordoppen
  • een lippenbalsem met zonnefactor
  • blarenpleisters
  • je vertrouwde voedingssupplementen

Hoe zit het met persoonlijke geneesmiddelen?

Als je medicijnen op doktersrecept gebruikt, dan neem je die natuurlijk ook mee op vakantie. Dat vraagt wat meer voorbereiding:

1. Vraag ruim van tevoren een medicijnpaspoort aan bij je apotheek. Daarop staan alle geneesmiddelen die je gebruikt, plus aanvullende informatie, bijvoorbeeld over allergieën. Handig voor jezelf én als je op vakantie onverhoopt naar een arts moet. Het is handig om dit meteen in de taal aan te vragen van het land waar je naartoe gaat.

2. Reken uit hoeveel medicijnen je moet meenemen. Houd rekening met een ruime marge. Check ook of de houdbaarheidsdatum van je medicijnen niet verloopt tijdens je vakantie.

3. Laat de medicijnen tijdens de reis in de originele verpakking (verdeel ze dus niet alvast over een sorteerdoosje). Verspreid de verpakkingen over je (hand)bagage. Zo zit je nooit helemaal zonder medicijnen als er bagage kwijtraakt of gestolen wordt.

4. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, heb je een aanvullende medische verklaring nodig. Die verklaring dient als officieel reisdocument waar de douane naar kan vragen (een medicijnpaspoort is daarvoor niet geldig). Onder de Opiumwet vallen onder meer sterke slaapmiddelen en pijnstillers, ADHD-medicijnen en medicinale cannabis. Vraag aanvullend advies bij je apotheek als je zulke medicijnen gebruikt. Ook hiervoor geldt: vraag de verklaring aan in het Engels of in de taal van het land waar je naartoe reist

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.