Ik ga op vakantie en neem mee

Om te zorgen dat je goed voorbereid op vakantie gaat, is het slim een kleine reisapotheek mee te nemen voor de meest voorkomende vakantie-kwaaltjes.

Als we op vakantie zijn, leven we vaak anders dan we thuis gewend zijn. We eten anders, hebben een ander leefritme en krijgen te maken met andere temperaturen. Ons lichaam moet daar vaak even aan wennen. Zorg dat je voorbereid op vakantie gaat en neem een reisapotheek mee.

Eerste hulp bij darmklachten
Veel mensen krijgen last van hun maag en darmen als ze op reis zijn. Warm weer, mindere hygiëne, ander eten en stress kunnen de oorzaken zijn van deze problemen. Wanneer je last van diarree hebt, is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Neem een aantal zakjes O.R.S mee. O.R.S bestaat uit een mengsel van zout en glucose en helpt bij diarree en braken. Je mengt het met water. Het mengsel zorgt ervoor dat water sneller in je lichaam wordt opgenomen en voorkomt dat je uitdroogt.

Soms komt diarree op de meest onhandige momenten opzetten. Als je net een aantal uur in een bus moet zitten of wanneer er geen toilet in de buurt is. In die gevallen kun je ervoor kiezen een diarreeremmer te gebruiken, zoals Imodium. Imodium bevat loperamide. Dit vermindert de darmactiviteit en zorgt ervoor dat je minder aandrang voelt en dat de darminhoud langer in de darmen blijft. Lees voor het gebruik van het product altijd even de aanwijzingen op de verpakking.

Een andere veel voorkomende klacht tijdens de vakantie is obstipatie: verstopping van de darmen. Als je anders eet, een jetlag hebt of moeilijk kunt ontspannen op het toilet (bijvoorbeeld door een gebrek aan privacy) kun je hier last van krijgen. Door vezelrijk te eten, veel te drinken en te proberen om te ontspannen, komt de stoelgang vaak vanzelf weer op gang. Als dit niet het geval is, kun je je lichaam een handje helpen door een laxeermiddel te gebruiken, bijvoorbeeld Microlax of Dulcosoft. Deze middelen maken de ontlasting dunner en prikkelen de darmwand. Zo komt de stoelgang weer op gang: en dat brengt verlichting!

Eerste hulp bij pijn
Pijnstillers zijn een must om mee te nemen op vakantie. Het vermindert pijn, verlaagt koorts en remt ontstekingen. Pijnstilling helpt bij een scala aan klachten, zoals: hoofdpijn, griep, spierpijn, kiespijn en menstruatiepijn. Bij keelpijn kun je - naast pijnverlichting - een verzachtende keelpastille of zuigtablet gebruiken. Ook na een ongeluk of val bieden pijnstillers verlichting. Pleisters en tape mogen ook niet ontbreken in je reisapotheek.

Ga voorbereid op reis, maar vooral: geniet van je vakantie!

Producten bij dit artikel