Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Welke dan? Parabenen

Welke dan? Parabenen

parabenen

Parabanen: je vindt de term vaak op verpakkingen. Wat zijn het en wat doen ze eigenlijk? DA legt uit.

Langer houdbaar

Parabenen zijn chemische stofjes. Ze horen bij de familie van conserveermiddelen. Ze zorgen ervoor dat een product langer houdbaar blijft. Parabenen doen hun werk heel efficiënt – er is relatief weinig van nodig voor een lange houdbaarheid. Het zit daarom in heel veel verzorgingsproducten (ruim 90 procent), en ook aan sommige levensmiddelen, schoonmaakmiddelen en medicijnen worden parabenen toegevoegd.

Bederfelijke waar

Je zou het misschien niet denken, maar cosmetica is erg gevoelig voor ‘bederf’. Ga maar na: er zit vaak veel water in en er kunnen relatief makkelijk (huid)bacteriën bij komen. Als er geen conserveermiddelen in crèmes, make-up en andere verzorgingsproducten zouden zitten, zouden schimmels en bacteriën vrij spel hebben en het product onbruikbaar maken. En dat kan nare gevolgen hebben: van rode bultjes tot infecties aan toe.

Parabeenvrij?

Parabenen hebben dus een nuttige functie. Het zijn goedgekeurde hulpstoffen en alle fabrikanten moeten zich houden aan Europese regels voor het gebruik ervan. Er is wettelijk vastgelegd welke varianten ze mogen gebruiken, voor wie en in welke hoeveelheid. Toch zijn er mensen die liever parabeenvrije producten gebruiken. Als je snel gevoelig reageert op de ingrediënten van cosmetica, koop je misschien het liefst producten met zo min mogelijk toevoegingen. Let wel op: als er geen parabenen in een product zitten, wordt er vaak een ánder conserveermiddel gebruikt. En het kan best zijn dat je juist dáár gevoelig op reageert. Want parabenen zijn in vergelijking met andere conserveermiddelen minder vaak de oorzaak van huidirritatie. Voorzichtig uitproberen dus.

Liever een pompje

Wil je verzorgingsproducten met minder parabenen gebruiken? Let dan eens op de verpakking waar je product in zit. Een crème in een open pot, waar licht en lucht bij kan en waar je met je vingers in zit, heeft meer conserveermiddel nodig dan een crème in een afgesloten luchtdichte pompflacon of tube. De werkzame stoffen van het product blijven ook nog eens langer actief als ze beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Een prima optie dus!

Houdbaarheidsdatum

Weet jij hoelang je verzorgingsproducten houdbaar zijn? Die informatie vind je op de verpakking. Zoek naar een symbool van een geopend potje met daarin een cijfer en de letter M. Je ziet bijvoorbeeld 6M of 12M – het product is dan respectievelijk zes of twaalf maanden na opening houdbaar. Mits je je natuurlijk houdt aan de bewaarvoorschriften (donker bewaren bijvoorbeeld) en er hygiënisch mee omgaat.

oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash