Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Welke dan? Menstruatieproducten

Welke dan? Menstruatieproducten

menstruatieproducten

Tijdens je menstruatiecyclus kun je uit verschillende hygiëneproducten kiezen: tampons, inlegkruisjes, maandverband of een menstruatiecup. DA adviseert.

Inlegkruisjes

Inlegkruisjes zijn dunne verbandjes, bedoeld om vaginale afscheiding op te vangen. De vaginawand en de baarmoederhals maken voortdurend een lichtzurig vocht aan. Dat houdt het ecosysteem van de vagina in balans. Het teveel vloeit naar buiten en zie je terug in je ondergoed. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig wit-gelig. Onder invloed van je hormoonhuishouding kan het gedurende de maand wat verschillen. Wijkt de vaginale afscheiding sterk af van kleur, geur of textuur? Dan kan er een schimmel of bacterie in het spel zijn. Vraag advies aan je huisarts of drogist.

Producten inlegkruisjes

image

Natracare Inlegkruisjes mini 30 stuks

30 Stuks
2
.
99

Maandverband

De meeste soorten maandverband hebben een kern die bestaat uit heel kleine korreltjes die het bloed absorberen en vasthouden. Het toplaagje is zo ontworpen dat het droog en comfortabel blijft aanvoelen, en de onderkant van het maandverband bestaat meestal uit een heel dun plastic laagje dat beschermt tegen doorlekken. De plakstrip houdt het verband op zijn plaats. Er zijn heel veel varianten: voor licht tot hevig bloedverlies, dunner en smaller voor jonge meiden, met of zonder vleugels (dat zijn plakstripjes die je om je ondergoed heen vouwt, voor extra bescherming tegen doorlekken aan de zijkanten). Verwissel maandverband in elk geval iedere vier uur, of vaker als je veel bloed verliest.

Tampons

Het principe van een tampon is eenvoudig: een staafje samengeperste watten absorbeert het menstruatiebloed direct in de vagina. Het materiaal zet uit, in de breedte en vaak ook in de lengte. Aan de onderkant zit een draadje waarmee je de tampon weer eruit kunt halen. Tampons geven meer bewegingsvrijheid en comfort dan maandverband. Je kunt gaan zwemmen, je ziet niets onder strakke kleding en voelt je wellicht frisser. 

Wat is TSS?

In de jaren tachtig kreeg de tampon ineens een slechte naam door de ‘tamponziekte’: TSS, oftewel het Toxische Shock Syndroom. Zeer sterk absorberende tampons die te lang gedragen werden, bleken de boosdoener. Bloed en vaginaal vocht hoopten zich op en bacteriën kregen de kans om giftige stoffen uit te scheiden. De tamponziekte komt tegenwoordig gelukkig nog maar zelden voor, maar zorgvuldig gebruik blijft heel belangrijk. Gebruik niet onnodig een te sterk absorberende tampon, verwissel een tampon in elk geval om de vier uur – of vaker indien nodig – en gebruik ’s nachts maandverband.

Producten tampons

image

Ginger Organic Tampons normaal 18 stuks

18 Stuks
4
.
55
image

Sanature Tampons super 16 stuks

16 Stuks
3
.
69
image

Yoni Tampons medium 16 stuks

16 Stuks
4
.
59
image

OB Tampons super plus 16 stuks

16 Stuks
2
.
69
2e
Halve
Prijs

De menstruatiecup

Nieuw is hij zeker niet, maar hij wordt de laatste tijd wel steeds populairder als duurzaam alternatief voor maandverband of tampons: de menstruatiecup. Het is een klein flexibel bekertje van kunststof (siliconen bijvoorbeeld) dat je opgevouwen inbrengt in de vagina, tot voor de baarmoedermond. Daar klapt het open, creëert een vacuüm en vangt het menstruatiebloed op. Je verwijdert de cup door voorzichtig het vacuüm te verbreken en hem aan het speciale steeltje naar buiten te trekken. Nadat je de cup hebt schoongemaakt is hij klaar om opnieuw te gebruiken. Inbrengen en verwijderen is niet moeilijk, maar je moet er wel even handigheid in krijgen.

koorts

Hoe dan? Wat is koorts

Lees verder