Mediteren kun je leren

Rust, focus en innerlijke kalmte zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Een korte meditatie kan helpen weer bij jezelf te komen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die regelmatig de tijd namen om te mediteren, zich 10% gelukkiger, rustiger en gezonder voelden. Een goede reden om er vandaag nog mee te beginnen!

De voorbereiding
Om te mediteren hoef je je niet echt voor te bereiden. Het is wel fijn om een plek te zoeken waar je niet gestoord wordt door kinderen of harde geluiden. Je kunt je makkelijker ontspannen als je kleding draagt die comfortabel zit en de ruimte niet te warm of te koud is.

Je houding
Kies een houding die comfortabel voor je is. Je kunt in lotus zit (kleermakerszit) gaan zitten, maar dat is absoluut niet noodzakelijk. Gewoon recht zitten is net zo goed. En vind je het fijner om op de bank of je bed te liggen, dan kies je daar voor. Een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Een ademhalingsmeditatie
Ga zitten of liggen, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Haal diep adem door je neus en voel hoe je adem heel je lichaam vult. Adem vervolgens rustig uit via je neus. Herhaal dit een aantal minuten. Je zult voelen dat je ademhaling steeds dieper en langzamer wordt. En je hoofd rustiger en leger. Komen er gedachten langs in je hoofd? Raak dan niet geïrriteerd, maar probeer rustig je focus weer te verleggen naar je ademhaling. Hoe vaker je deze meditatie doet, hoe makkelijker je de concentratie vast kunt houden. En hoe sneller je hoofd rustig wordt.

Een loopmeditatie
Deze vorm van mediteren is vrij gemakkelijk om te leren. Je kunt het binnen doen of buiten in de tuin of op je balkon. Zorg dat je niet afgeleid wordt. Ga rechtop staan en breng al je aandacht naar je voeten: denk aan hoe je voeten je perfect in balans houden en je dragen waarheen je wilt. Begin dan rustig te lopen, terwijl je concentratie volledig bij je voeten en benen is. Voel je hakken, je tenen en de bal van je voet als je een stap neemt. Loop heel rustig heen en weer of in cirkels, en ervaar de beweging in de rest van je lichaam. Verwonder je over de samenwerking van je voeten, benen, heupen, armen en romp. Voel hoe licht en vrij je lichaam is.

Een geleide meditatie
Bij deze meditatie gebruik je geluid. Een stem die je leidt, vaak begeleid door muziek. Op internet zijn talloze gratis meditaties en apps te vinden die je voor je meditatie kunt gebruiken. Het is heel persoonlijk welke stem en muziek je prettig vindt. Sommige geleide meditaties geven rust, andere juist weer energie. Zoek een rustige plek en laat je leiden.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.