Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Ondertoon
Bij het kiezen van een foundation is het belangrijk om te kijken naar de ondertoon van de huid. Dat is de kleur ónder het huidoppervlak (die is niet afhankelijk van je zomer- of wintertint). Een koele ondertoon neigt naar roze of blauw. Je aderen ogen blauw of paars. Kleurt de huid meer goud, dan heb je een warme ondertoon. Je aderen ogen groen. Je ondertoon is neutraal als het een mix is van koel en warm. De huid oogt olijfkleurig.
Testen
Je kunt je ondertoon het best bepalen op een neutraal stuk huid, zoals de binnenkant van je pols. De juiste kleur voor je gezicht test je door daarna een stuk of drie tinten foundation in de juiste ondertoon langs je kaaklijn aan te brengen. De tint die het meest ‘verdwijnt’ in de huid, is de beste. Check dit bij daglicht; niet in de zon of bij kunstlicht.
Welke soort?
Als je een egale tint hebt, kies dan voor een transparante foundation. Heb je veel oneffenheden, dan kun je die goed wegwerken met een dekkende foundation. Heb je een prima huid, op wat oneffenheden of wallen na, dan kun je toch voor een transparante foundation kiezen. Breng een concealer aan op de plekjes die extra aandacht verdienen.
Foundation gebruik je om oneffenheden weg te werken en dus om een egale huid mee te creëren. Het is niet bedoeld voor een bruinere tint. De kans bestaat dan dat er een groot kleurverschil ontstaat tussen je hals en je gezicht. Met een bronzer kun je wel een zomerse look nabootsen.
Wat doet blush?
Als je een perfecte egale tint hebt gecreëerd met foundation, kan het er soms wat ‘plat’ uitzien. Met blush breng je diepte aan en geef je je gezicht een gezonde, stralende look.
Welke kleur?
Heb je een lichte kleur huid, met een roze ondertoon, dan staat een koele tint als roze mooi. Ook tinten als perzik en koraal werken goed. Is je huid warmer van kleur, kies dan ook voor warmere tinten blush. Bij een neutrale ondertoon staan alle tinten blush mooi. Is je huid olijfkleurig, dan kan dat soms wat grauw ogen. Een blush waar veel oranje in zit, brengt de warmte terug in je gezicht. Een donkere huid is er in vele tinten. Meestal staan warme en felle tinten het best. Heb je een donkere huid met een koele ondertoon, dan staat fuchsia goed.
Poeder of crème
Blush is verkrijgbaar in verschillende soorten. Poederblush kan een matte of glanzende finish hebben, en breng je aan met een kwast. Heb je een vette huid, kies dan voor deze soort: hij blijft namelijk langer zitten. Crèmeblush oogt natuurlijker en breng je met vingers aan. Je veegt het er wel iets makkelijker af en het blijft daardoor minder lang zitten dan poeder.
Bronzer
Wil je een sun-kissed uitstraling, breng dan een bronzer aan. Gebruik je een poederbronzer en een kwast, klop de kwast dan eerst uit op je hand. Breng de bronzer aan waar je normaal bruint door de zon. Dus langs de haarlijn op het voorhoofd, bovenaan de jukbeenderen en op de brug van je neus. Je kunt kiezen voor een matte of een glanzende bronzer. Let er voor een natuurlijk effect op dat hij niet te donker en niet te oranje is.
Kleur van je ogen
Hebben je ogen een koele tint, zoals blauw, kies dan voor een warme tint oogschaduw, zoals bruin of oranje. Het laat het blauw in je ogen eruit knallen. Bij bruine ogen staan alle tinten goed. Om ze extra uit te laten komen kies je voor een contrasterende koelere kleur, zoals paars of blauw. Groene ogen knallen het meest met roodbruine oogschaduw. Heb je een donkere huid, dan werken warme tinten het best.
Aanbrengen
Gebruik altijd minstens twee tinten oogschaduw om diepte te creëren boven je oog. Een donkere tint creëert een schaduw. Je brengt ’m aan in de arcadeboog en aan de buitenzijde. Een lichte tint (met shimmer) haalt optisch naar voren. Je brengt het aan op het bewegend ooglid en eventueel in het binnenste hoekje van je oog.
Naturel of glam
Met een beetje bronzer in de arcadeboog en een lichte shimmer op het bewegend ooglid heb je al een mooie naturel look. Wil je full glam, begin dan met een donker kohlpotlood. Dat breng je aan langs je wimperlijn (invullen tot aan je wimpers), aan de buitenzijde, in de arcadeboog en eventueel onder je oog. Dit hoeft niet netjes, omdat je nu gaat blenden. Met een kwastje maak je de randen zachter. Breng nu een donkere kleur oogschaduw eroverheen aan. Het vet in het potlood zorgt ervoor dat de pigmenten in de oogschaduw veel dieper worden. Een echte glam look dus. Op het bewegend ooglid en in het binnenste hoekje breng je een lichtere tint met shimmer aan.
Welke kleur?
Ook bij het kiezen van de kleur lipstick is de ondertoon van je huid belangrijk. Bij een koele ondertoon kies je een koelere kleur (denk aan beige, roze of rood met blauwtint). Heb je een warme ondertoon, kies dan voor warme kleuren (perzik, koraal, bruin, karamel). Heeft je huid een neutrale ondertoon, dan passen in principe alle tinten. Ook als je een donkere huid hebt, heb je de keus uit een breed kleurenpalet. Chocoladebruin voor een naturel look, maar ook pruimkleurig, rood en oranje staan mooi.
Naturel
Vuistregel: houd je lippen naturel als je met een wat zwaardere oogschaduw de nadruk op je ogen legt. Kies hiervoor een nudetint die dicht bij je eigen lipkleur komt. Let erop dat de kleur niet lichter is dan je eigen liptint; altijd liever iets donkerder.