Door extreme Black Friday drukte kan het zijn dat je pakketje later bezorgd wordt dan gepland.

Last van rugpijn?

Pijn in de rug komt heel veel voor. Het gaat vaak om lage rugpijn. Wat kun je hier aan doen? DA geeft advies.

Bij lage rugpijn is de samenwerking tussen de spieren, pezen, banden en botten van de onderrug verstoord. De pijn kan variëren van licht zeurend tot sterk verkrampend. Pijn in de onderrug is meestal een gevolg van overbelasting. Bijvoorbeeld door zwaar lichamelijk werk (denk aan veel of verkeerd tillen), lang in dezelfde houding zitten of door overgewicht. Stress kan ook een rol spelen.

Als het opeens in je rug schiet, spreken we van 'spit'. Dit wordt veroorzaakt door een verkramping van de rugspieren. Vaak gebeurt het als je een plotselinge, snelle beweging maakt of als je moet bukken. Rugpijn die uitstraalt naar de bovenbenen wordt ook wel ‘Ischias’ genoemd. Het gaat dan om een beknelling van de ischias-zenuw, een zenuw die loopt vanaf de lage rug tot de voet.

Wat kun je doen bij rugpijn?

In beweging blijven is het allerbelangrijkste. Ga dus niet dagenlang plat liggen; daardoor herstel je juist langzamer. Rustig wandelen of zwemmen is goed. Zorg dat je niet te lang in dezelfde houding blijft en wissel zitten, staan en lopen met elkaar af. Oefeningen om de rug sterker te maken zijn ook goed, maar waarschijnlijk voelen die pas weer prettig als de pijn zo goed als weg is. Denk aan rek-oefeningen (die helpen de spieren ontspannen) en het versterken van spieren (zoals het trainen van je buikspieren).


Andere tips bij rugpijn:


  • Let goed op je houding: zorg dat je een goed afgestelde stoel aanschaft als je veel achter een bureau zit.
  • Voorkom tegelijkertijd draaien en buigen van de rug.
  • Til vanuit je benen: buig de knieën en til met een rechte rug. Zorg dat je het voorwerp dicht bij het lichaam houdt en til niet met gestrekte armen.
  • Veel mensen geven aan dat warmte helpt bij rugpijn. Denk aan een warmte-kompres, een kruik of een kersenpittenkussen.
  • Draag platte schoenen en geen schoenen met een (hoge) hak.

Hulpmiddelen
In beweging blijven gaat vaak makkelijker als je ook een pijnstiller slikt. Paracetamol voldoet prima. Lees voor gebruik de bijsluiter. Er zijn ook gels en crèmes verkrijgbaar, elk met hun eigen werking. Vraag advies in de winkel welk product bij jouw situatie past.


Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.