Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? Groener kiezen

Hoe dan? Groener kiezen

Groener kiezen

Groen, vegan, natuurlijk, organic en biologisch: woorden met een positieve klank. Kies je daarvoor, dan doe je iets goeds (of beters) voor de aarde en dieren. En je doet dan vaak ook iets beters voor jezelf. DA maakt je wegwijs in de wereld van de groene producten.

Wat is wat?

Biobased: letterlijk betekent dit ‘van biologische oorsprong’. Er wordt mee bedoeld dat het product gemaakt is van stoffen die steeds opnieuw geproduceerd kunnen worden en niet opraken. Hout en planten zijn bijvoorbeeld biobased, maar aardgas niet.

Biologische cosmetica: de ingrediënten ervan zijn niet in een synthetisch laboratorium gemaakt, maar hebben een natuurlijke oorsprong. De makers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische beautyproducten zijn ook vrij van parabenen of andere genetisch gemanipuleerde stoffen.

Dierproefvrij: kom je dat tegen op een verpakking, dan zijn de ingrediënten en het uiteindelijke product niet op dieren getest. Er kunnen nog wel dierlijke stoffen in zitten (zoals vetten).

Vegan: in deze producten zit geen enkel ingrediënt dat van dieren komt en ze zijn ook niet op dieren getest.

Duurzaam: anno 2021 betekent het meestal dat het product niet (of minder) slecht is voor het milieu. Duurzaam kan ook simpelweg betekenen: gaat lang mee.

Fairtrade: eerlijke handel waarbij boeren en makers van producten in ontwikkelingslanden een redelijke prijs krijgen voor hun spullen.

Minerale cosmetica: natuurlijke grondstoffen worden fijngemalen en daar wordt cosmetica van gemaakt.

Natuurlijke beautyproducten: bestaan voor een groot deel uit natuurlijke stoffen.

Organic: het Engelse woord voor biologisch.

Sustainable: het Engelse woord voor duurzaam. Je komt het hier in Nederland ook vaak tegen.

Drie vragen over groene producten:

Wat zijn parabenen?

Om huid- en haarverzorgingsproducten te bewaren, worden vaak parabenen gebruikt. In maar liefst 90% van de cosmetische producten is dat het geval. Parabenen zijn synthetisch gemaakte stoffen en kennen veel variaties. Er is niet veel voor nodig in een product, slechts 0,3% tot 1%. Daarnaast kost het niet veel, voor de producent een pluspunt.

Het kan zijn dat je voorkeur uitgaat naar producten waar geen parabenen in zitten. Bijvoorbeeld omdat je liever geen synthetisch bewaarmiddel gebruikt of omdat je er allergisch voor bent. Kies je voor een product zonder parabenen (die zijn steeds makkelijker te vinden), dan wordt het product op een andere manier langer houdbaar gemaakt. Met citroenzuur, dehydroacetic zuur of vitamine E, om een paar voorbeelden te noemen. Hou in de gaten of je niet allergisch bent voor een van díe ingrediënten.

Wil je geen parabenen? Vermijd dan: butylparabeen, ethylparabeen, methylparabeen, propylparabeen, isobutylparabeen en alle andere stoffen die eindigen op ‘parabeen’.

Is natuurlijk beter?

We koppelen de term ‘natuurlijk’ sneller aan gezond dan ’synthetisch’. Als het om huidverzorging en make-up gaat, is het alleen niet zo dat natuurlijke cosmetica echt altijd 100% beter voor jou persoonlijk is. Neem een dagcrème. Jij zweert erbij, maar je zus krijgt er een allergische reactie op. Daarbij maakt het meestal niet uit in hoeverre het product synthetisch of biologisch is. Niet iedereen reageert hetzelfde op producten en dat geldt ook voor natuurlijke(re) huidverzorging. Een kwestie van proberen!

Wat doen sulfaten en siliconen in shampoo?

In shampoos wordt vaak SLS gestopt: sulfaten. Een synthetische stof die werkt zoals zeep en ook nog eens lekker schuimt. Sulfaten reinigen zó goed, dat ze ook de natuurlijke bescherming op je hoofdhuid weghalen. Gevolg? Haar dat droog en dof wordt. Het tegenovergestelde kan ook, dat je huid gaat overcompenseren. Je huid maakt dan extra veel talg aan, waardoor je haar juist weer heel snel vet is.

Waarschijnlijk vind je een shampoo of conditioner ook fijn als die ervoor zorgt dat je haar na het wassen mooi glanst. Om die reden zitten er vaak siliconen in. Die leggen bij elke wasbeurt een glanslaagje op je haar. Een natuurlijk glansmiddel spoel je na elke wasbeurt weer weg. Synthetische siliconen, die niet oplosbaar zijn in water, leggen bij elke wasbeurt weer een nieuw laagje op het oude laagje. Na een tijd wordt je haar daar juist weer doffer en zwak van.

Wil je geen sulfaten? Vermijd dan sodium dodecyl sulfate (SDS), ammonium lauryl sulfate (ALS) en ammonium laureth sulfate (ALES). Sodium Laureth Sulfate (SLES) is milder dan SLS. Dat zou al kunnen schelen in vergelijking met SLS.

Wil je geen synthetische siliconen? Vermijd dan ingrediënten die eindigen op -xane en -cone.

stoptober

Doe mee met Stoptober

Lees verder
boobtape