Terugroepactie Bronchostop Direct Nacht 5 in 1. Klik hier voor meer informatie

Wat is hyaluronzuur?

Misschien heb je er weleens van gehoord: hyaluronzuur. Deze lichaamseigen stof wordt soms aan gezichtsverzorgingsproducten toegevoegd. DA legt uit wat het is en waar het goed voor is.

Hyaluronzuur is een stof die in ons hele lichaam van nature voorkomt. Het is een belangrijke bouwsteen van ons bindweefsel, met name in de huid. Daar zorgt het ervoor dat vocht wordt opgenomen en vastgehouden. Hyaluronzuur werkt in de huid nauw samen met het eiwit collageen, dat zorgt voor structuur. Samen geven ze de huid stevigheid, elasticiteit, vulling en volume. Verder helpt hyaluronzuur mee om de huid te beschermen en helpt het de huid bij de genezing van wondjes en infecties, bijvoorbeeld door acné.

Hyaluronzuur is een echte krachtpatser als het gaat om het vasthouden van vocht. Eén hyaluronzuurmolecuul kan tot 1.000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Samen met water vormt het een soort geleiachtige substantie die de huid als het ware opvult. Een goed gehydrateerde huid ziet er dan ook voller uit dan een vochtarme huid. Hyaluronzuur laat het gebonden vocht geleidelijk weer los in de huid. De huid blijft zo langere tijd soepel en veerkrachtig

Kortom, hyaluronzuur zorgt dus voor:

  • hydratatie van de huid
  • elasticiteit en een volle, frisse uitstraling
  • bescherming en genezing

Neemt de aanmaak van hyaluronzuur af?
Hoe krachtig hyaluronzuur ook is, de werking is tijdelijk. Je maakt de stof aan, het doet een tijdje zijn werk en daarna breek je het ook weer af. Nieuw aangemaakt hyaluronzuur neemt het werk dan over. Alleen: naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam steeds minder nieuw hyaluronzuur aan. Dat zie je terug aan een droge en minder veerkrachtige huid, met lijntjes en rimpeltjes. Ook uv-straling is een beruchte afbreker van deze stof.

Hoe kun je de aanmaak van hyaluronzuur ondersteunen?
Gelukkig kun je de natuurlijke aanmaak een handje helpen. Allereerst door je huid goed te beschermen tegen de zon, het liefst met een dagcrème met SPF. In de tweede plaats door gezond te eten. Groene bladgroente, (zoete) aardappel en citrusfruit bijvoorbeeld ondersteunen de natuurlijke aanmaak van hyaluronzuur. Drink ook voldoende water: zo zorg je ervoor dat er genoeg vocht in je lichaam beschikbaar is waar hyaluronzuur zich aan kan hechten.

Van buitenaf kun je de huid stimuleren nieuw hyaluronzuur aan te maken met een peeling of gezichtsmassage. Tot slot zijn er ook verzorgingsproducten die deze stof bevatten en die de huid ondersteunen om vocht vast te houden. Goed om te weten: doordat de basis van hyaluronzuur water is, verstopt het de poriën niet.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.