Tips om je huis op te ruimen

Een opgeruimd huis betekent een opgeruimde geest. Maar dat opruimen zelf is nog best lastig. Wat heb je nu echt nodig en wat niet?

Door haar Netflix-show werd de Japanse adviseur Marie Kondo wereldberoemd en benoemd tot 'opruim-goeroe.' Met haar KonMarie-methode inspireert ze mensen om hun huis rigoureus op te ruimen en te 'ontspullen.' Een aantal tips van Marie Kondo:

Word ik hier blij van?
Volgens haar methode moet je jezelf - als je twijfelt om iets weg te gooien - eerst afvragen: ‘Word ik hier blij van? Brengt dit bezit mij vreugde?' Is het antwoord 'ja'? Dan ruim je het netjes op. Word je er niet blij van? Dan gooi je het weg (of nog beter: maak er een ander blij mee).

Maak categorieën
Volgens Marie Kondo kun je beter per categorie opruimen dan per ruimte. Pak dus niet meteen de hele slaapkamer aan, maar begin bijvoorbeeld eerst met de categorie 'Kleding' of 'Boeken.' Op deze manier kun je grondiger orde scheppen.

Een vaste plek
Zorg dat alles een vaste plek heeft in huis. Dit zorgt voor rust en het is handig als je iets zoekt. Ook in je lades en kastjes hoort het georganiseerd te zijn. Verdeel ze met kleine mandjes of dividers. Berg je belangrijke niet-digitale-papierwerk netjes op in een map.

Wees streng
Heb je een jurk al jaren niet gedragen? Ligt dat boek al eeuwen in de kast omdat je vindt dat je het ooit moet lezen? Of bewaar je andere spullen die je eigenlijk niet gebruikt? Doe ze dan weg. Denk na of het bezit op dit moment van waarde voor je is en of je er plezier aan beleefd. Ben je een echte verzamelaar die ansichtkaarten, bonnetjes en dergelijke bewaart? Maak er dan bijvoorbeeld een foto van. Zo kun je toch de herinnering te bewaren.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.