Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
De ene hoofdpijn is de andere niet. Soms is het van korte duur en soms kun je er dagen last van hebben. Je kunt hoofdpijn achter je ogen hebben, bij de slapen of aan één kant van het hoofd. De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is 'spanningshoofdpijn.'
Spanningshoofdpijn
Bij spanningshoofdpijn voel je een drukkende of klemmende pijn aan beide kanten van het hoofd, alsof er een band strak omheen zit. Je hoofd voelt zwaar, je kunt gevoelig zijn voor licht en geluid en de pijn kan uitstralen naar je nek en schouders. Spanningshoofdpijn wordt niet per se door spanning veroorzaakt, maar het kan de klachten wel verergeren.
Wat kun je doen?
Heb je eenmaal spanningshoofdpijn, neem dan wat gas terug. Een ontspanningsoefening kan helpen of een wandeling in de frisse buitenlucht. Genoeg water drinken is ook belangrijk: uit onderzoek is gebleken dat hoofdpijnklachten dan minder worden. Dat heeft te maken met de vochtbalans in je hersenen. Te weinig vocht kan hoofdpijn veroorzaken.
Bij hevige spanningshoofdpijn is paracetamol een goede pijnstiller. Tel er een nacht goed slapen bij op en dan zijn de klachten vaak wel weer verdwenen. Lees altijd eerst de bijsluiter en slik nooit pijnstillers ‘uit voorzorg’ om hoofdpijn te voorkomen. Houd je aan het doseringsadvies op het doosje. Het te lang en te veel slikken van pijnstillers kan juist hoofdpijn veroorzaken.
Migraine
Bij migraine heb je last van aanvallen van hoofdpijn. Een aanval duurt tussen de 4 uur en 3 dagen. De pijn begint plotseling en wordt erger door inspanning. Het is een hevige, bonzende hoofdpijn, vaak aan één kant van het gezicht. Typische migraine-klachten zijn: misselijkheid, overgeven en onverdraagzaamheid voor licht en geluid.
Wat kun je doen?
Voel je een aanval aankomen? Neem direct rust. Door inspanning kunnen de klachten verergeren. Zorg dat je voldoende ontspant en genoeg slaapt. Het innemen van een pijnstiller helpt om de klachten te verminderen. Paracetamol heeft de minste bijwerkingen.
Werkt paracetamol niet genoeg? Dan kun je een NSAID (non steroidal inflammatory drugs) proberen. NSAID’s zijn middelen als ibuprofen, diclofenac en naproxen. Voorzichtigheid is wel geboden, want NSAID’s kunnen o.a. maag- en nierproblemen geven. Laat je adviseren door je huisarts of drogist en volg altijd heel nauwkeurig de voorgeschreven dosering.