Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? Gezond haar

Hoe dan? Gezond haar

haarverzorging

Een mooie glanzende bos willen we allemaal wel. De realiteit is soms anders: pluizig, dof of futloos haar. Daarom: vijf keer haargedoe. Hoe voorkom je het, en hoe pak je het aan.

Gespleten haarpunten

Een sjaal, je muts, maar ook een borstel, haarelastiekje of je kussenhoes: elke keer als je haar in aanraking komt met iets, dan veroorzaakt dat wrijving. Door wrijving kan je haar beschadigen. Dat zit zo: rondom je haar zitten allemaal haarschubben. Die liggen netjes over elkaar heen, als een soort dakpannetjes. Komt er iets tegenaan, dan gaan ze schuiven. Gebeurt dat vaak, dan ontstaat er een zwakke plek in je haar en bestaat de kans dat je haar daar af gaat breken. Niet netjes en recht, maar met een rafelig randje dat makkelijk splijt. Voilà: een gespleten haarpunt.

Voorkomen: wrijving is bijna niet te voorkomen. Vooral niet als het buiten koud is en we onszelf lekker dik inpakken. Wat wel helpt:

  • Laat je haren regelmatig bijpunten bij de kapper. Hoe minder ‘rafelrandjes’, hoe kleiner de kans op gespleten haarpunten.
  • Met nat haar naar bed is geen goed idee.
  • Een satijnen kussenhoes juist wel.
  • Je haar na het wassen voorzichtig droogdeppen is beter dan hard wrijven.

Verzorgen: gespleten haarpunten kun je niet repareren. Daarom is het extra belangrijk om de haarschubben sterk en krachtig te houden. Een conditioner is onmisbaar voor een instant beschermend laagje om je haar. Kies je voor een leave-in conditioner, dan kun je die ook alleen in de kwetsbare haarpuntjes masseren.

Droog haar

Gezond haar begint met een gezonde hoofdhuid. Die produceert talg: een olieachtig goedje dat je hoofdhuid verzorgt en beschermt. En ook je haar, want als je je haar voorzichtig borstelt verdeel je de talg. En dat geeft glans! Daarnaast is het belangrijk dat je haarschubben in goede conditie zijn. Ze vormen een schild rondom je haren en voorkomen zo dat ze vocht verliezen. Maakt je hoofdhuid te weinig talg aan, of zijn je haarschubben beschadigd, dan wordt je haar droog.

Voorkomen: zorg dat je voldoende drinkt en dat je omgeving niet te droog is. Luchtbevochtigers in huis geven je haar een boost.

Verzorgen: mild is het toverwoord.

  • Wassen: maximaal 2x per week, anders spoel je het talglaagje weg. Gebruik niet te veel shampoo
  • Spoelen: heet water zet de haarschubben open. Was je haar liever met lauw water en voor wie durft: spoel na met koud water, dan sluiten de haarschubben.
  • Producten: kies hydraterende producten die de talgproductie respecteren en reguleren. Droog haar is niet van de ene op de andere dag weer glanzend en gezond. Gelukkig zijn er wel allerlei glansproducten die het maskeren.

Vet haar

Waar droog haar gebrek aan heeft, heeft vet haar het te veel: talg. Te veel talg verzwaart je haar, waardoor het lastig is om volume te creëren. Ook ziet het er voor je gevoel vaak ongewassen uit.

Voorkomen: logisch om te denken dat wassen helpt, maar helaas: hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het juist wordt. De talgkliertjes op je hoofdhuid krijgen dan een seintje ‘nieuw talg nodig!’ en slaan nog fanatieker aan het produceren. De snelste weg om vet haar tegen te gaan? Was je het minder vaak, dan reguleert de talgproductie meestal vanzelf. De meest vergaande methode: no poo. Je wast je haar een paar weken of zelfs maanden helemaal niet.

Verzorgen: no poo niets voor jou? Kies dan voor producten die je haar en hoofdhuid ultrazacht reinigen. Goed uitspoelen is extra belangrijk als je vet haar hebt. In plaats van een conditioner voelt haarwater of lotion vaak prettiger aan. Tussen de wasbeurten door kun je je haar opfrissen met een droogshampoo.

Pluizig haar

Is je haar langere tijd extreem droog, dan is het extra kwetsbaar. Voor je het weet beschadigt je haar of breekt het zelfs af. Wat je dan krijgt is pluizig haar. Voorkomen: hitte is de allergrootste boosdoener. Was je je haar met heet water, dan spoel je de natuurlijke oliën uit je haar. Juist die oliën houden je haar zacht en soepel. Hoe kouder het water, hoe blijer je haar. Het is ook beter voor je haar als je het eerst laat drogen ‘aan de lucht’ voor je een föhn, krul- of stijltang gebruikt. Kies altijd een stylingproduct met hitteschild: een heatprotector.

Verzorgen: poreus, pluizig haar knapt enorm op van een serum. Dat breng je na elke wasbeurt aan op nat haar. Vermijd de hoofdhuid en spoel het serum niet uit. Je kunt het gewoon met stylingproducten combineren.

Futloos haar

Moet je allerlei trucs uithalen om je haar in model te brengen en te houden? Heeft je haar er gewoon even helemaal geen zin in? En ziet het eruit alsof het een flinke dosis extra energie kan gebruiken? Dan spreken we van futloos haar.

Voorkomen: veel mensen hebben last van futloos haar, vooral in de winter. Futloos is eigenlijk uitgeput haar. Het heeft het een tijdje zwaar te verduren gehad en dat is nu te zien. Probeer het een tijdje zo min mogelijk te belasten en extra te vertroetelen.

Verzorgen: kies producten die je haar wél verzorgen, maar niet verzwaren. Gebruik je een masker of conditioner, breng dit dan alleen op de puntjes. Kies voor één stylingproduct dat je alleen bij de haarwortelinzet aanbrengt en niet over je hele haar: een rootlifter of haarpoeder.

haarverzorging producten

image

Andrelon Haarspray pink heat protection 200 milliliter

200 ml
7
.
49
image

Green People Conditioner irritated scalp 200 milliliter

200 ml
18
.
95
image

Elvive Extraordinary leave in cream oil 150 milliliter

150 ml
8
.
19
1+1
Gratis
image

Naturtint Droogshampoo eco 20 gram

20 gram
12
.
99
oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash