Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? Griep

Hoe dan? Griep

griep

Tijdens de winterperiode krijgen veel mensen de griep. Gemiddeld één op de tien mensen wordt jaarlijks besmet. Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus en kenmerkt zich door klachten als koorts, pijn en koude rillingen.

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Er zijn twee typen virussen: influenzavirus type A en type B. Van deze virussen bestaan ook weer diverse subtypen. Omdat het influenzavirus steeds verandert, kun je ieder jaar opnieuw de griep krijgen. Het griepvirus zit in speeksel, slijm en snot en verspreidt zich via hoesten, niezen of aanrakingen. Ook kan het virus zich verspreiden via voorwerpen, zoals deurklinken of telefoons. Het influenzavirus veroorzaakt een infectie in de slijmvliezen in de neus, keel en luchtwegen

Wat zijn symptomen van griep?

Griep begint meestal vrij plotseling en hevig. Je kunt last krijgen van diverse symptomen, maar griep gaat eigenlijk altijd gepaard met koorts. Je spreekt van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38 graden komt. Koorts is een natuurlijke reactie op een infectie met een virus of een bacterie. Doordat de lichaamstemperatuur omhoog gaat, kunnen bacteriën en virussen minder goed groeien. Het is belangrijk om goed te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Vaak gaat de koorts vanzelf weer over als de ziekte is bestreden.

Andere symptomen van griep zijn:

 • koude rillingen
 • vermoeidheid
 • hoesten
 • hoofdpijn
 • keelpijn
 • spierpijn
 • misselijkheid
 • weinig eetlust
 • pijnlijke gewrichten

Wat is het verschil tussen de griep en het corona virus?

Het coronavirus en griep worden veroorzaakt door verschillende virussen en zijn niet aan elkaar verwant. Toch lijken de symptomen veel op elkaar. Het is daarom belangrijk een corona-test te doen als je klachten hebt, zo weet je met welk virus je besmet bent.

Wat kun je doen bij griep?

Griep gaat meestal vanzelf weer over. Het duurt vijf tot negen dagen voor het virus uit het lichaam is verdwenen. Tijdens die periode is het belangrijk om veel te rusten en goed uit te zieken. Zorg dat je goed warm blijft en voldoende vocht binnen krijgt. Om te voorkomen dat je anderen besmet, is het belangrijk regelmatig je handen te wassen en je mond te bedekken wanneer je moet hoesten of niezen. Er zijn helaas geen medicijnen die griep kunnen genezen. Ook het slikken van antibiotica helpen niet tegen griep. Griep wordt namelijk veroorzaakt door een virus, en antibiotica helpen alleen tegen bacteriën. Je kunt symptomen verlichten door bijvoorbeeld pijnstilling te slikken.

Wanneer is een griepprik nodig?

De griepprik beschermt mensen tegen ernstige gevolgen van griep (zoals een longontsteking) en verkleint de kans op het oplopen van griep. Als je toch ziek wordt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig. De griepprik is bedoeld voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een long- of hartaandoening of mensen met diabetes. Vaak krijg je een oproep voor de jaarlijkse griepprik van je huisarts. De griepprik is niet verplicht.

Kun je griep voorkomen?

Je kunt griep niet voorkomen, maar de kans wel verkleinen door goede hygiëne. Dit doe je door regelmatig je handen te wassen, deurklinken schoon te maken en contact met grieppatiënten te vermijden. Naast een goede hygiëne, helpt het om je weerstand op peil te houden. Dit doe je door gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en voldoende naar buiten te gaan. Vergeet niet om geregeld je kamers te luchten door ramen open te zetten. Zo ververs je de lucht in huis en voorkom je dat virus-deeltjes zich ophopen.

Griep bij kinderen

Een kind dat griep heeft is vermoeid, heeft koorts en is slap en rillerig. Het is belangrijk dat je kindje veel drinkt en voldoende rust tijdens griep. Speciale pijnstillers voor kinderen kunnen helpen tegen pijn en koorts. Vaak verdwijnt de griep na een week vanzelf. Als een kind steeds zieker wordt, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Houd de symptomen en de temperatuur van je kind goed in de gaten. Bel de huisarts als:

 • Een baby jonger dan een maand een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 38 graden
 • Een baby tussen de 1 en 3 maanden oud een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 38,5 graden
 • Een kindje ouder dan drie maanden twee of drie dagen een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 38 graden
 • Een kind erg suf is
 • Een kind slecht drinkt
 • Een kind snel stijgende koorts heeft

Bel direct een arts als je kindje een koortsstuip heeft of erg ziek is en kreunende geluidjes maakt.

Koortstuip

Een koortsstuipt komt voor bij kinderen van zes maanden tot zes jaar. ⁠Als je kindje koorts heeft, kan het voorkomen dat het ineens verstrijft (strekkramp). Daarna gaan de armen en benen hevig schokken. Deze schokken kunnen enkele minuten tot een kwartier duren en gaan vanzelf weer over. Waarschijnlijk is je kind daarna wat suf en niet goed te wekken. Hoewel een koortsstuip voor de ouders erg angstig is om mee te maken, kan het zelden kwaad.

Wat te doen? ⁠Leg je kindje op de zij. Zorg dat je kind zich niet kan stoten of bezeren. Bel dan meteen de huisarts.

Griep tijdens de zwangerschap

Meestal is griep ongevaarlijk voor je ongeboren kindje. Door de griep maakt je lijf antistoffen aan waardoor je baby na de geboorte zelfs beter beschermd kan zijn tegen griep. Toch is het belangrijk om je lichaamstemperatuur goed in de gaten te houden. Wanneer de temperatuur boven de 38,5 graden komt, kun je beter even naar de huisarts gaan. Hoge koorts kan invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kindje en vroegtijdig weeën opwekken. Het is belangrijk om de lichaamstemperatuur dan weer naar beneden te krijgen.

Producten griep

image

Herome Direct desinfect ongeparfumeerd sensitive 75 milliliter

75 ml
7
.
03
image

Vicks Vaporub 50 gram

50 gram
8
.
99
image

Teva Zoute neusspray 15 milliliter

15 ml
3
.
25

Lees voor het kopen de verpakking.

oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash