Curly Girl methode: hoe werkt het?

De Curly Girl methode is een haarverzorgingsmethode voor krullend haar. Het zorgt ervoor dat je krullen gezond, glanzend en gedefinieerd zijn en niet pluizen. DA legt uit hoe het werkt.

De Curly Girl methode is bedacht door Lorraine Massey. Zij onderzocht hoe ze haar krullende haar het best kon verzorgen. In haar boek ‘Curly Girl: the handbook’ kun je uitgebreid over haar bevindingen lezen.

Hoe werkt de methode?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat bepaalde ingrediënten van verzorgingsproducten schadelijk zijn voor krullen en de veerkrachtigheid verminderen. Het gaat om de volgende stoffen: siliconen op oliebasis, sulfaten, uitdrogende alcohol (zoals: ethanol, propanol of isopropyl), minerale oliën en waxen.

Stap 1: Bepaal je haareigenschappen

Voordat je met de Curly Girl Methode begint, bepaal je jouw haareigenschappen. Dit doe je aan de hand van de volgende punten:

Porositeit: hoe goed kan jouw haar vocht opnemen en vasthouden? Om hier achter te komen, kijk je naar hoe lang het duurt voordat je haar droogt. Als je haar binnen 2 uur droog is, heb je een hoge porositeit. Droogt je haar tussen de 4 en 6 uur, dan heb je een medium porositeit. Als je haar meer dan 8 uur nodig heeft, heb je een lage porositeit.

Elasticiteit: de elasticiteit geeft aan of je haar wel of geen proteïne nodig heeft. Een manier om dit te bepalen is door een haar te pakken en deze voorzichtig uit te rekken. Doe de test als je haar nat en net gewassen is. Breekt de haar af zonder mee te rekken? Dan heeft je haar een lage elasticiteit en bevat het veel proteïne. Rekt je haar een beetje mee en springt het vervolgens weer terug in oorspronkelijke staat? Dan heeft je haar een normale elasticiteit. Rekt je haar ver mee, dan is het hoog elastisch en heeft het een tekort aan proteïne.

Densiteit: densiteit zegt iets over de hoeveelheid haar op je hoofd. Als je je hoofdhuid goed kunt zien, heb je een lage densiteit. Zie je je hoofdhuid amper, dan heb je een hoge densiteit.

Haardikte: is je haar dik, fijn of medium? Je bepaalt dit door een losse haar tegen het licht te houden en te bekijken. Je kunt de haar ook tussen je vingers houden. Voel je de haar goed? Dan heb je dik haar. Voel je de haar amper? Dan heb je fijn haar. De gemiddelde dikte van één haar is 0,06 mm.

Haarstructuur: wat voor een soort krullen heb je? Je kunt krullend haar onderverdelen in drie types: wavy (golvend), curly (krullend) en coily (kroes). Op de onderstaande afbeeldingen kun je de verschillende types zien. Wavy is type 2, curly type 3 en coily type 4.

Stap 2: Kies je haarproducten

Zodra je je haareigenschappen kent, weet je welke verzorgingsproducten voor jou geschikt zijn:

Lage haardichtheid: lichte producten
Hoge haardichtheid: producten met een vettere substantie
Fijn haar: een lichte hairmilk conditioner
Dik haar: een vochtinbrengende conditioner
Lage porositeit: hydraterende producten op waterbasis
Hoge porositeit: vochtinbrengende producten (zoals oliën)
Lage elasticiteit: producten zonder proteïne
Hoge elasticiteit: producten met proteïne

Stap 3: Doe een 'final wash'

Een 'final wash' zorgt ervoor dat alle restjes verzorgingsproducten worden verwijderd. Voor de final wash gebruik je een shampoo zonder siliconen, minerale oliën, uitdrogende alcohol en wax, maar mét sulfaten. De sulfaten reinigen je haar en hoofdhuid nog een laatste, grondige keer. Na de final wash gebruik je geen producten met sulfaten meer.

Stap 4: Co-washing

Co-washing staat voor ‘conditioner washing’: je haar met conditioner wassen in plaats van met shampoo. Een conditioner is zachter voor je krullende haar dan een shampoo. Shampoo’s bevatten vaak reinigers die ook de natuurlijke oliën van je haar wegwassen. Als je toch liever (af en toe) een shampoo gebruikt, kies dan een sulfaatvrije shampoo. Zorg dat je tijdens het wassen je hoofdhuid met het product inmasseert. Spoel het haar daarna goed uit.

Stap 5: Deep Conditioning

Krullen zijn van nature droger dan steil haar en hebben veel hydratie nodig. Als je dik haar hebt, kies je voor een vochtinbrengende conditioner. Heb je dun haar, ga dan voor een lichte hair milk. Gebruik daarnaast elke 1 á 2 weken een voedend haarmasker en laat deze 20 minuten intrekken.

Stap 6: Styling

Door goede styling behouden je krullen hun mooie, natuurlijke vorm en geef je het haar volume. Gebruik hiervoor producten die bij jouw haartype passen. Je kunt bijvoorbeeld een crème, mouse of gel gebruiken (uiteraard zonder schadelijke ingrediënten). Breng het product aan als je haren nat zijn. Een goede techniek hiervoor is ‘scrunchen’: je schept je haar van onder naar boven, terwijl je er zachtjes in knijpt.

Gebruik voor het stylen geen hete stylingsapparatuur (zoals een föhn, krultang of stijltang) en borstel of kam je haar niet. Je kunt klitten verwijderen door onder de douche, tijdens het aanbrengen van conditioner, je haren met je vingers te kammen.

Stap 7: Drogen

Het best is om je haar aan de lucht te laten drogen. Mocht je dit vervelend vinden, dan kun je een föhn met diffuser (op koude stand) gebruiken. Als je haar na het douchen nog erg nat is, kun je je haar ‘ploppen.’ Dit is een techniek om je haar te drogen zonder het te beschadigen. Je hebt hiervoor een katoenen shirt of microvezel handdoek nodig. Laat je haar ondersteboven op de doek zakken en wikkel deze dan om je hoofd heen. De doek laat je ongeveer vijftien minuten zitten.

Hoe lang duurt het voor je resultaat ziet?

Als je de Curly Girl methode goed volgt, zie je na zes weken al goede resultaten, zoals minder pluizig haar. Het kan zijn dan het even duurt voor je weet welke producten voor jouw haartype geschikt zijn. Iedereen is anders, dus het helpt om eens te experimenteren met verschillende producten.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.