Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Welke dan? Collageen

Welke dan? Collageen

collageen

Je ziet het vaak staan op crèmes en op andere gezichtsverzorgingsartikelen: collageen. Maar wat is het eigenlijk? En wat doet het voor je?

Collageen is een eiwit dat het lichaam zelf aanmaakt. Het is een belangrijke bouwsteen van ons bindweefsel. Collageen werkt als een lijmstof: het zorgt ervoor dat het bindweefsel een samenhangend geheel vormt. Op die manier geeft collageen volume, stevigheid en veerkracht, onder andere aan de huid. Collageenvezels zijn heel sterk en rekbaar. Je kunt ze vergelijken met in elkaar gevlochten kabels die alles stevig op hun plek houden. Onze huid, haar, tanden, nagels, kraakbeen, botten en pezen bestaan onder meer uit collageen.

Collageen zorgt voor:

  • elasticiteit en stevigheid van de huid
  • opbouw van onze botten en kraakbeen
  • het vermindert de zichtbare tekenen van ouder worden

Minder met de jaren

Het lichaam maakt voortdurend zelf nieuw collageen aan. Dat is mooi natuurlijk, maar helaas neemt met de jaren de productie van collageen af. Dat zie je bijvoorbeeld aan de huid: die wordt minder stevig en elastisch. Overigens is het niet de buitenste huidlaag (de opperhuid) die stevigheid verliest, maar de huidlaag daaronder (de lederhuid). Daar wordt collageen opgeslagen en die laag verliest zijn stuttende functie als er steeds minder collageen aanwezig is. De huid zakt als het ware wat in, verliest volume en zo ontstaan er rimpeltjes. Huidveroudering heeft dan ook altijd te maken met verlies van collageen. Belangrijk dus dat je je lijf een handje helpt om de collageenproductie zo goed mogelijk op peil te houden.

Hoe kun je de collageenproductie ondersteunen?

Om de collageenproductie te ondersteunen is een gezonde leefstijl heel belangrijk. Denk aan genoeg bewegen en gezond eten. Vitamine C bijvoorbeeld draagt bij aan de vorming van collageen in het lichaam. Vitamine C zit in fruit, groenten en aardappelen. Het zit met name in paprika, citrusfruit, koolsoorten, kiwi's, bessen en aardbeien.

Kijk juist uit met alcohol, cafeïne en te veel suiker in je voeding: die stoffen remmen de collageenproductie af. Tabaksrook is ronduit funest voor collageen, net als uv-straling. Beide breken bestaand collageen af en remmen de aanmaak van nieuw collageen. En dat laat duidelijke sporen achter, precies daar waar je die niet wilt zien. Nóg een reden om niet te roken en te kiezen voor een dagcrème met een beschermende factor tegen de zon.

oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash