Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Het grootste voordeel van zwemmen? Het is goed voor je héle lichaam. Zwemmen verstevigt je spieren, verhoogt je hartslag op een gezonde manier en verbetert je uithoudingsvermogen en kracht. Zonder dat je je spieren overbelast. Als je intensief zwemt, verbrand je flink wat calorieën. Bij rugslag zijn dat er gemiddeld 350 per uur, bij schoolslag 550 en bij borstcrawl zelfs 650. Maar ook door over te gooien met een bal in het water of het doen van aqua-aerobic oefeningen verbrand je nog wat extra calorieën.
Na een duik in koud open water komt er extra veel van het geluksstofje dopamine vrij in je hersenen. Op een fijne plek in de natuur zijn, helpt hier nog eens extra bij. Extra motivatie om lekker buiten te gaan zwemmen dus!
Niets fijner dan vroeg in de ochtend een duik nemen in natuurwater. Zo heb je meteen frisse moed voor de hele dag. Maar: natuurwater kán flink vervuild zijn. Het is daarom verstandig om voor gecontroleerde zwemlocaties te gaan. Op zwemwater.nl vind je een overzicht van alle plekken waar de waterkwaliteit is gecontroleerd en waar je op dat moment veilig kunt zwemmen. Goed om te weten: het zwem waterseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober 2025. Buiten die maanden wordt de waterkwaliteit bij de officiële zwemwaterlocaties niet gecontroleerd. Douchen nadat je in open water gezwommen hebt is altijd een goed idee.
Blauwalg
Blauwalg is eigenlijk geen alg, maar het bestaat uit bacteriën. Als het aanhoudend warm is en water niet goed doorstroomt, dan kan dat voor blauwalgbloei zorgen. Vermijd de zwemplekken met een blauwe of groene laag op het wateroppervlak. Toch in aanraking gekomen met blauwalg? Douche ter plekke of thuis met water en zeep. Heb je erna ineens klachten als uitslag of huidirritatie, ga dan voor de zekerheid even naar je huisarts.
Van klein duinmeer tot het grootste zoutwater meer van Europa: Nederland heeft geweldige plekken om te zwemmen.
Schimmel Een voetschimmel ofwel zwemmerseczeem is in zwembaden of openbare ruimtes snel opgelopen, dus vergeet je slippers niet. Een antischimmelcrème, met terbinafine bijvoorbeeld, kan helpen.
Zwemmersjeuk Heb je last van jeuk en bultjes op je huid na het zwemmen in een meer of rivier? Grote kans dat het zwemmersjeuk is. Het is niet gevaarlijk en gaat vanzelf over. Koel je huid of smeer een gel met menthol tegen de jeuk.
Zwemhaar Zeewater laat je haar mooi golven, maar zout onttrekt ook vocht uit je haren. Af en toe uitspoelen onder de (buiten)douche helpt je haar mooi te houden. Blond haar kan in een zwembad een groene gloed krijgen. Dit komt niet van chloor, zoals veel mensen denken, maar door koper in het water. Bijvoorbeeld door koperen leidingen, wat vooral in het buitenland nog weleens voorkomt. Voel je je niet fijn met een badmuts? Spoel je haren dan meteen uit met schoon water na het zwemmen.
Smeren Bescherm je huid tegen uv-stralen. Kies liefst een zonnebrand die ook vriendelijk is voor vissen en koraal. Chloor-, zee-, maar ook natuurwater kan je huid uitdrogen. Na het zwemmen is smeren met een bodylotion dus een goed idee.