De beste zonnetips voor je kleintje

Lekker naar buiten als de zon schijnt! Spelen in de zandbak, tikkertje op het plein en voetballen in het park. Nu de zon weer meer kracht heeft, kan je kleintje snel verbranden. Een baby- en kinderhuid is extra kwetsbaar. Omdat het pigmentsysteem nog niet genoeg is ontwikkeld, werkt het ‘afweersysteem‘ tegen de zon nog niet goed. Met deze tips weet je binnen een paar minuten hoe je je kleintje het beste kunt beschermen tegen de zon.

1 Houd baby’s uit de zon
Direct zonlicht is schadelijk voor de babyhuid die nog niets gewend is. Je zult ook merken dat baby’s felle zon niet fijn vinden. Onder een parasol of zonnescherm is een betere optie. Een doek over de kinderwagen werkt ook, zorg wel voor genoeg frisse lucht en voorkom dat je kleintje te warm wordt. Let op: ook in de schaduw kan de babyhuid verbranden, insmeren dus!

LET OP: Smeer de bekende kwetsbare plekken zoals oren, lippen én de bovenkant van de voeten extra in. Deze lichaamsdelen verbranden snel en hebben dus extra bescherming nodig.

2 Smeer veel en vaak
Gebruik een zonnebrandcrème van SPF 30 of 50. Smeer lekker dik, dan werkt de beschermingsfactor optimaal. Het KWF heeft een handig ezelsbruggetje om ervoor te zorgen dat je genoeg smeert: gebruik ongeveer 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:

- 1 voor gezicht en hals
- 2 voor armen en schouders
- 2 voor borst, buik en rug
- 2 voor benen en voeten

3 Zorg voor beschermende kleding
Kleding helpt de kinderhuid beschermen tegen de zon. Handig om bijvoorbeeld de schoudertjes en rug te beschermen. Een shirt met mouwen of petje zijn goed om bij de hand te hebben. Hoe dunner de stof, hoe meer UV-straling het doorlaat. Een droog wit t-shirt heeft bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Goed om te weten dat natte kleding minder UV-straling tegenhoudt. Voor optimale bescherming tegen de zon kun je kiezen voor speciale UV-werende kleding.

4 Zet de zon even uit
Oftewel; haal je kind uit de zon. Zoek regelmatig de schaduw op, daar is minder UV-straling en is het ook een stuk koeler. Het is belangrijk dat je kleintje goed kan afkoelen. De zon is tussen 11.00 en 15.00 uur op z’n krachtigst. Zoek tijdens deze uren de schaduw op, onder een boom, een parasol of een schaduwdoek. Of ga gewoon even rustig naar binnen.

Wist je dat je in de schaduw ook kunt verbranden? Dat komt door indirecte straling via de aarde. Blijven smeren dus!

ZONNETOP-5 VOOR KIDS

1. Smeer je kind 30 minuten voordat het naar buiten gaat in. Of gebruik een minerale zonnebrand, zoals de Edelweiss zonnebrandcrème van Weleda. Dan is je kind direct beschermd tegen de zon.
2. Kies een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30
3. Smeer elke 2 uur opnieuw in en altijd na het zwemmen en sporten
4. Zorg voor schaduw tussen 12 en 15 uur
5. Geef zelf het goede voorbeeld: jong geleerd is oud gedaan

Zonnebrandcrèmes die geschikt zijn voor kleine kinderen en baby's

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.