Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? Allergie

Hoe dan? Allergie

allergie

Een allergie kan knap vervelend zijn. Gelukkig kun je veel zelf doen om klachten te voorkomen of te verlichten.

Een allergie is een heftige reactie van het lichaam op een onschuldige stof. Stuifmeel of pinda's bijvoorbeeld zijn onschadelijk voor de meeste mensen, maar bij sommigen reageert het afweersysteem van het lichaam er overdreven op. Het gaat vol in de aanval, terwijl dat niet nodig is. Bij die aanval komt veel van de stof histamine vrij en daardoor gaat je neus lopen, sla je rood uit, krijg je jeuk, tranende ogen of bultjes. Een allergische reactie dus.

Voor welke stoffen kun je allergisch zijn?

Iedere stof kan in principe ‘allergeen’ zijn, dat wil zeggen: een allergische reactie uitlokken. Het is maar net welke stof en welke persoon elkaar treffen. Toch zijn er een aantal beruchte allergenen. Die veroorzaken bij grotere groepen mensen een allergische reactie.

In voedsel: gluten, ei, vis, pinda, noten, soja, melk/lactose In cosmetica: parfumstoffen In de leefomgeving: pollen/stuifmeel, huisstofmijt, huisdieren, insectengif

Hooikoorts

De meest voorkomende allergie is hooikoorts. Het afweersysteem reageert dan overgevoelig op pollen (stuifmeel) in de lucht. Hooikoorts is een inhaleringsallergie: je krijgt de pollen voornamelijk binnen via je ademhaling. Het speelt op zodra grassen, bomen en andere planten gaan bloeien.

Symptomen:

Een verstopte of juist loopneus, niezen, geïrriteerde ogen, hoesten en soms huidirritaties. Hooikoortsklachten lijken op die van een verkoudheid, met als grootste verschil dat de klachten duidelijk samenhangen met het seizoen en bijvoorbeeld erger worden als je buiten bent geweest.

Wat kun je doen?

  • Hou de bloeikalender van bomen, struiken en grassen in de gaten (op hooikoortsradar.nl bijvoorbeeld). De eerste bomen beginnen in februari te bloeien, de laatste grassen in augustus. Misschien ontdek je dat je alleen in een specifieke periode klachten hebt; dan ben je waarschijnlijk alleen allergisch voor wat er in die periode bloeit.
  • De pollenconcentratie in de lucht is het hoogst bij warm, droog en winderig weer. Blijf dan zoveel mogelijk binnen en houd ook de ramen gesloten. Regen spoelt de pollen tijdelijk uit de lucht – gebruik het moment vlak na een regenbui om naar buiten te gaan en het huis te luchten.
  • Hang wasgoed niet buiten te drogen (dan blijven er pollen aan kleven) en leg gedragen kleding niet naast je bed (dan breng je pollen de slaapkamer in). Je kunt voor het slapengaan je haren uitspoelen om pollen te verwijderen.

Hulpmiddelen:

Er zijn verschillende zelfzorgmiddelen die verlichting geven bij hooikoorts. Tabletten, neusspray, oogdruppels... De drogist kan daarover adviseren. Vraag bij ernstige klachten advies aan de huisarts; misschien is een medische behandeling verstandig.

Huisstofmijtallergie

De huisstofmijt is een piepklein spinachtig diertje dat in elk huis voorkomt. Het voedt zich met de huidschilfertjes van mensen en dieren. De mijt zit vooral in matrassen, kussens, stoffen meubels, gordijnen en tapijt. Deeltjes van de uitwerpselen van de huisstofmijt komen in de lucht terecht en adem je in. Ze zorgen bij sommige mensen voor een allergische reactie.

Symptomen:

Een verstopte of juist loopneus, niezen, jeuk in de neus en ogen, benauwdheid en hoesten. De klachten lijken zowel op hooikoorts als op verkoudheid, maar ze zijn niet seizoensgebonden en ze hebben geen duidelijk einde.

Wat kun je doen?

  • De huisstofmijt houdt van stof en vocht. Probeer dat aan te pakken in huis: maak oppervlakken regelmatig stofvrij, laat de was niet binnen drogen en lucht vertrekken zoals de slaapkamer en badkamer twee keer per dag. Vervang tapijt en gordijnen eventueel voor gladde alternatieven.
  • Laat de bedden ’s ochtends opengeslagen liggen zodat vocht kan verdampen.
  • Besteed stofzuigen uit aan een huisgenoot zónder allergie.
  • Was beddengoed op 60 °C.

Hulpmiddelen:

De neus spoelen met een zoutoplossing kan de klachten verlichten. Bij een hevige allergische reactie schrijft de huisarts soms medicijnen voor (antihistaminica of ontstekingsremmers).

Insectengifallergie

Een insectenbeet of -steek levert vaak alleen een jeukende, rode plek op. Maar met bijen, wespen en hommels is het oppassen geblazen. Hun gif kan in zeldzame gevallen voor een ernstige allergische reactie zorgen.

Symptomen:

Sommige mensen krijgen niet alleen een pijnlijke bult op de plek waar ze gestoken zijn. Hun hele lichaam reageert op de steek, doordat een grote hoeveelheid histamine door het lichaam gejaagd wordt. Jeuk, zwellingen, duizeligheid, hoofdpijn, overgeven – tot hartritmestoornissen aan toe. Iemand kan zelfs in een levensgevaarlijke shock belanden.

Wat kun je doen?

Blijf zoveel mogelijk op afstand van bijen, wespen en hommels. Kijk uit bij vuilnisbakken, bloemen en fruit, als je in de tuin werkt, of als je buiten iets eet of drinkt. Gebruik in de zomer geen parfum of verzorgingsproducten met een sterke geur.

Hulpmiddelen?

Een spray of crème met DEET houdt insecten op afstand. Bij een ernstige allergie kan de huisarts een allergie-pen voorschrijven zodat je jezelf adrenaline kunt toedienen in geval van nood.

Producten allergie

image

DA Anti insectspray 50% deet 60 milliliter

5
.
99
image

Similasan Hooikoorts oogdruppels nr. 2 10 milliliter

10 ml
13
.
99
image

Healthypharm Loratadine hooikoorts tablet 30 tabletten

30 tabletten
9
.
99
oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash