Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice
de vriendelijke specialist
Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...

Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? Koel blijven op hete dagen

Hoe dan? Koel blijven op hete dagen

afkoelen

Wanneer de temperaturen buiten oplopen, is het belangrijk om de koelte te bewaren. Zo zorg je dat je lekker koel blijft.

Dit gebeurt er met je lijf als het warm is

Als de temperatuur stijgt, schakelt je lichaam automatisch over op z’n ingebouwde airco: zweten. Het vocht dat je huid verlaat, verdampt en koelt zo je lichaam af. Verder zetten je bloedvaten uit om meer bloed naar de huid te brengen. Ook dit helpt bij het afkoelen en zorgt soms voor een rode blos. Je hart gaat in overdrive om al dat bloed rond te pompen. Dat betekent dat normale activiteiten plots meer energie kunnen kosten. Verder kan de warmte je vermoeid maken, vooral als de luchtvochtigheid hoog is. Je lijf moet dan harder werken om te zweten en dat maakt moe.

Oververhit

Voel je je slap, heb je een droge mond of zie je wazig? Oververhit raken kan iedereen overkomen, zeker op zonnige dagen. Dat kan gevaarlijk zijn. Zoek snel verkoeling in de schaduw en drink water in kleine slokjes. Ook een fris voetenbadje en een koele handdoek in je nek of op je hoofd, helpt vaak om je weer beter te voelen.

Uit de zon

Soms gaat het in de zon harder dan verwacht. Als je huid warm en trekkerig voelt, is het hoog tijd om die te kalmeren. Begin met een lauwwarme douche of spoel jezelf zachtjes met koud water – niet ijskoud, dat irriteert juist – om de hitte eruit te halen. Dep je huid droog en smeer jezelf daarna royaal in met aftersun of een hydraterende lotion met aloë vera. Als je echt verbrand bent, kan je huid enorm gloeien en zelfs pijn doen bij aanraking. Wat te doen? Drink allereerst veel water, want je huid verliest vocht bij verbranding. Daarnaast kan een pijnstiller met een ontstekingsremmende werking verlichting brengen en je huid een handje helpen om de roodheid en warmte kwijt te raken.

Met een zonbeschadigde, nog rode huid opnieuw de volle zon ingaan is uiteraard geen goed plan. Ook niet met een dikke laag zonnebrand. Geef je verbrande lichaam de tijd om goed te herstellen. Lekker in de schaduw blijven dus – en vergeet ook dan niet om je in te smeren.

Zonnesteek

Wie te lang in de zon is zonder afkoeling kan een zonnesteek krijgen. De eerste tekenen zijn vaak hoofdpijn, een rode en hete huid, een duizelig gevoel en een snelle hartslag. Als je dit merkt, ga dan meteen naar een koele plek, drink water in kleine beetjes en leg natte doeken op je huid. Gaan je klachten niet over? Schakel een arts in.

Beschermende kleding

Alle kleding houdt uv-straling een beetje tegen, maar speciale uv-kleding beschermt echt beter. Die houdt tot wel 98% van de schadelijke uv-stralen tegen, onder andere door chemische uv-filtercoatings. Zo bereikt de uv-straling je huid niet, ook al loop je in de volle zon. Ideaal voor lange stranddagen, sporten in de zon of gewoon een middagje picknicken. Bij officieel goedgekeurde uv-kleding staat er SPF 30 of hoger op het etiket. Was het kledingstuk liefst met de hand zonder wasmiddel, zo blijft het uv-filter langer goed werken.

Tips tijdens hete dagen

  • Doe intensieve activiteiten in de ochtend of avond wanneer de zon minder fel is.
  • Maak van de siësta een traditie en rust lekker uit. Ga in de schaduw liggen, bijvoorbeeld onder een parasol of flinke boom.
  • Neem een verfrissende gezichtsspray mee in je tas. Draag luchtige, losvallende kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen; die laten je huid ademen. En neem een leuke hoed mee naar het strand om je hoofd te beschermen.
  • Leg af en toe een natte, koude handdoek in je nek of neem een lauwe douche
  • Een ijskoud drankje lijkt heerlijk verfrissend, maar wist je dat warme dranken soms beter helpen bij het afkoelen? Koude dranken geven je een snelle opkikker, maar je lichaam moet de kou wel ‘opwarmen’, wat energie kost en je extra kan laten zweten. Warme dranken, zoals thee, stimuleren zweten. En zodra dat zweet verdampt, koel je juist af. Dit werkt vooral goed bij droog, warm weer. Bij hoge luchtvochtigheid kan een koud drankje prettiger zijn.

Producten voor hete dagen

image

DA Waterspray skincare 200 milliliter

200 Milliliter
4
.
99
image

Nivea Sun aftersun sensitive cremegel 175 milliliter

175 Milliliter
18
.
69
image

Dermolin Zonnebrandcreme SPF50 75 milliliter

75 Milliliter
19
.
19

Zo houd je het koel in huis

Lekker hoor, die zomer. Maar als het dagenlang warm blijft, loopt de temperatuur in huis flink op. Hoe houd je het huis én jezelf koel tijdens hete zomerdagen?

  • Doe overdag de ramen en deuren dicht en sluit de (rol)gordijnen: zo houd je de warmte buiten. Ventileer wel, zodat de lucht in huis gezond blijft.
  • Zet zodra het wat afgekoeld is (’s avonds laat, ’s nachts of vroeg in de ochtend) alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait.
  • Zonneschermen, luifels, luiken of screens: zonwering aan de buitenkant werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam.
  • Heb je een plat dak? Maak er een groene oase van met planten, bijvoorbeeld sedum. De plantjes zorgen voor verkoeling.
  • Een tuin met veel groen is niet alleen mooi, maar ook een soort natuurlijke airco. Struiken en bomen zorgen voor schaduw én verdampen water. Dat helpt de luchtvochtigheid te verhogen en de temperatuur te verlagen. Gras voelt veel koeler aan dan tegels of grind. Dus: wip de tegels uit je tuin en vervang ze door gras of bodembedekkers. Klimplanten zoals klimop, clematis of wilde wingerd tegen een schutting of muur ‘breken’ de hitte ook.

voetenquiz

De zomervoeten quiz

Lees verder
siesta