Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Welke dan? Aambeien behandelen

Welke dan? Aambeien behandelen

aambeien

We schamen ons er vaak voor: aambeien. Het is een vervelende klacht, maar gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over. DA adviseert.

Wat is een aambei?

⁠In de endeldarm en rond de anus zitten allerlei bloedvaatjes. Een aambei is een gezwollen bloedvat dat vaak ook wat uitstulpt. Soms is de aambei pijnlijk. Je kunt wat bloed verliezen of last krijgen van jeuk rondom de anus.

Inwendige aambei

Een inwendige aambei zit aan de binnenkant van de endeldarm, vlak boven de sluitspier. Vaak zijn inwendige aambeien niet pijnlijk. Je kunt ze meestal niet zien, maar soms zakken ze tijdelijk naar buiten - meestal tijdens en/of net na de ontlasting.

Uitwendige aambei

Een aambei kan zich ook aan de buitenkant van de anus ontwikkelen. Je voelt dan een klein bobbeltje. Een uitwendige aambei doet meestal wel pijn.

Getromboseerde aambei

Soms ontstaat er in de aambei een klein bloedstolsel. Dit doet vaak veel pijn. Je kunt meestal een donkerrode of paarse zwelling zien. In dit geval is het aan te raden even naar de huisarts te gaan.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien komen veel voor. Ze ontstaan door een hoge druk rondom de anus, bijvoorbeeld door:

  • te hard persen tijdens het poepen
  • een zwangerschap
  • een bevalling
  • hoesten
  • lang staan of zitten
  • overgewicht
  • het ophouden van de ontlasting

Wat kun je tegen aambeien doen?

Aambeien zijn onschuldig en gaan meestal vanzelf weer over. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om aambeien te voorkomen of te verhelpen:

  • Voldoende drinken en genoeg vezels eten: om de ontlasting zacht te houden en de kans op verstopping te verkleinen, is het belangrijk om voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter per dag) en genoeg vezels te eten. Vezels zitten in volkoren brood, zemelen, groenten en fruit.
  • Regelmatig bewegen: beweging zorgt ervoor dat de darmen gestimuleerd worden. Zo voorkom je dat de ontlasting te lang in de darmen blijft en hard wordt.
  • Niet persen: ga direct naar het toilet wanneer je voelt dat je moet. Pers niet als er geen aandrang is! Wanneer je aandrang voelt, kun je voorzichtig mee persen. Zorg dat je een goede houding hebt op het toilet: plaats je voeten op een voetensteuntje, zodat je knieën iets opgetrokken zijn, zo ontspant de kringspier zich.
  • Een warm bad nemen: een warm bad kan helpen als je last van aambeien hebt. Het helpt de anus ontspannen en houdt het gebied goed schoon.
  • Een aambeienzalf gebruiken: bij pijn of jeuk kun je een zalf met lidocaïne gebruiken; dit werkt verdovend en pijnstillend. Om de huid te beschermen en de aambei wat in te laten drogen, kun je een zalf met zinkoxide gebruiken. Lees voor het gebruik altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer moet je naar de huisarts gaan?

Als de aambei na twee weken nog niet is verdwenen, is het slim om even langs je huisarts te gaan. De arts kan je dan vezelpreparaten of een laxerend middel voorschrijven. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zachter wordt en je minder hoeft te persen.

Ga eerder naar de huisarts als er bloed en/of slijm bij de ontlasting zit en je niet zeker weet of het door een aambei komt. Ook als je veel last van pijn hebt of wanneer de anus erg gezwollen is, is een bezoekje aan de huisarts aan te raden.

Producten aambeien

image

DA Aambeienzalf 20 gram

5
.
99
image

Healthypharm Aambeienzalf 30 gram

5
.
49
oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash