Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
In de endeldarm en rond de anus zitten allerlei bloedvaatjes. Een aambei is een gezwollen bloedvat dat vaak ook wat uitstulpt. Soms is de aambei pijnlijk. Je kunt wat bloed verliezen of last krijgen van jeuk rondom de anus.
Inwendige aambei
Een inwendige aambei zit aan de binnenkant van de endeldarm, vlak boven de sluitspier. Vaak zijn inwendige aambeien niet pijnlijk. Je kunt ze meestal niet zien, maar soms zakken ze tijdelijk naar buiten - meestal tijdens en/of net na de ontlasting.
Uitwendige aambei
Een aambei kan zich ook aan de buitenkant van de anus ontwikkelen. Je voelt dan een klein bobbeltje. Een uitwendige aambei doet meestal wel pijn.
Getromboseerde aambei
Soms ontstaat er in de aambei een klein bloedstolsel. Dit doet vaak veel pijn. Je kunt meestal een donkerrode of paarse zwelling zien. In dit geval is het aan te raden even naar de huisarts te gaan.
Aambeien komen veel voor. Ze ontstaan door een hoge druk rondom de anus, bijvoorbeeld door:
Aambeien zijn onschuldig en gaan meestal vanzelf weer over. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om aambeien te voorkomen of te verhelpen:
Als de aambei na twee weken nog niet is verdwenen, is het slim om even langs je huisarts te gaan. De arts kan je dan vezelpreparaten of een laxerend middel voorschrijven. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zachter wordt en je minder hoeft te persen.
Ga eerder naar de huisarts als er bloed en/of slijm bij de ontlasting zit en je niet zeker weet of het door een aambei komt. Ook als je veel last van pijn hebt of wanneer de anus erg gezwollen is, is een bezoekje aan de huisarts aan te raden.