Terugroepactie Bronchostop Direct Nacht 5 in 1. Klik hier voor meer informatie

Een snijwond is een duidelijk begrensde open wond. Soms kun je veel bloed verliezen. DA adviseert wat je moet doen.


Wat is een snijwond?

Een snijwond ontstaat door een scherp voorwerp, zoals een stuk glas of een mes. De ernst van de wond hangt af van de diepte en de plek van de wond. Als de wond diep is, moet hij door een arts gehecht of gelijmd worden.

Wat moet je doen bij een snijwond?

Oefen bij een actieve bloeding druk uit of de wond. Is de wond ernstig? Bel dan 112. Als de wond weinig bloedt (zoals een oppervlakkige snee in de vinger) spoel deze dan 1 of 2 minuten uit met lauwwarm water. Als er geen water in de buurt is, kun je een niet-kleurend ontsmettingsmiddel gebruiken.

Droog de omgeving van de wond af met een schone doek en dek de wond vervolgens af met een steriel kompres, snelverband of eventueel een schone doek. Dek een grote wond direct af, zonder eerst met water de spoelen. Later als de huid genezen is, kan er een littekencrème gebruikt worden om zoveel mogelijk littekenweefsel te voorkomen.

Om je snijwond zo goed mogelijk te behandelen kan je het beste onderstaande stappen volgen:

Stap 1 - Reinigen en desinfecteren

  1. Spoel de wond schoon met een wondspray of lauwwarm water.
  2. Dep de wond droog met een klein gaaskompres.
  3. Maak eventueel de wondranden nog schoon met een wonddoekje.

Stap 2 - Afdekken

  1. Gebruik voor het afdekken van een kleinere snijwond een normale wondpleister.
  2. Voor de iets grotere wond, gebruik je een niet verklevend wondkompres. Dat is een hoog absorberend kompres dat niet aan de wond kleeft. Het kompres absorbeert het wondvocht. Het is een steriel product en biedt bescherming tegen vuil, vocht en bacteriën. Vervang het kompres regelmatig en gebruik het product eenmalig.

Stap 3 - Fixeren

  1. Voor een wond in de vinger, gebruik je een vingerbob. Dit is een voorgerold vingerverband. Je kunt een vingerbob eenvoudig aanbrengen en hoeft geen extra middelen zoals een schaar of hechtpleister te gebruiken.
  2. Gebruik bij andere wonden een elastisch fixatiewindsel en zet dit vast met een hechtpleister. Een elastisch fixatiewindsel is een langwerpig verband. Je gebruik het om druk uit te oefenen op de wond. Wikkel het windsel zoveel mogelijk “dakpansgewijs”: met slagen die elkaar gedeeltelijk overlappen. Trek het windsel lichtjes aan, zodat het niet afknelt. Scheur vervolgens de benodigde hoeveelheid hechtpleister af en plaats een kant aan het einde van het windsel. Trek de pleister voorzichtig aan en bevestig de andere zijde aan de andere kant van het windsel.

Stap 4 - Nazorg

  1. Geef de wond rust en leg het hoog als het kan.
  2. Raak de wond zo min mogelijk aan en peuter er niet aan.
  3. Gebruik een wondzalf en/of littekencrème om de kans op littekenweefsel te verkleinen.

Wanneer moet je de huisarts bellen?

• Als de snijwond diep is.

• Als de snijwond in de borstkas, buik, rug, of zij zit.

• Als het bloeden niet stopt.

• Als de wond verontreinigd is.

• Als je veel pijn hebt.

• Als je bepaalde bewegingen niet meer kunt maken.

• Als er tekenen van infectie ontstaan.

• Als je koorts krijgt.

• Als je ongerust bent.