Alt_Text

Zodra je de natuur intrekt, kun je ze tegenkomen: teken. Het zijn kleine beestjes die zich hechten aan de huid en zich voeden met bloed. DA adviseert hoe je een teek kunt verwijderen en een tekenbeet kunt voorkomen.

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek is een klein geleedpotig diertje van ongeveer 1 tot 3 millimeter groot. Teken lijken op kleine, platte spinnetjes. Ze voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen. Volgezogen kunnen ze ongeveer een centimeter dik worden. Ze zijn te vinden in bossen, parken, heidegebieden, weilanden, duinen en tuinen.

Teken leven in lage begroeiing en hechten zich vanaf daar aan passerende mensen of dieren – ze vallen dus niet uit bomen en kunnen ook niet springen. Het duurt even voor ze gaan zitten en beginnen met het zuigen van bloed. Zodra ze vastzitten, blijven ze een paar dagen zitten en laten zich dan weer los. Ze kiezen het liefst warme plekken uit, zoals knieholtes, oksels, de huid achter de oren of de schaamstreek. Bij kinderen bijten ze zich vaak vast op het hoofd en in de nek.

Hoe herken je een tekenbeet?

Een tekenbeet doet geen pijn. Op de plaats waar je gebeten bent, ontstaat vaak binnen 3 dagen een rode vlek, zoals bij veel insectenbeten het geval is. De vlek wordt meestal niet groter dan 2 centimeter en verdwijnt binnen een week. Als het vlekje groter wordt, neem dan contact op met je huisarts.

Teken en de ziekte van Lyme

In Nederland draagt gemiddeld 1 op de 5 teken de Lyme-bacterie (de bacterie Borrelia burgdorferi) bij zich. Als je door zo’n teek gebeten wordt, kan die bacterie door je huid naar binnen gaan. Je kunt dan de ziekte van Lyme krijgen. De kans is niet heel groot: van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen 2 of 3 de ziekte van Lyme. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de bacterie in de huid komt. Het is dus belangrijk de huid dagelijks te checken als je in de natuur bent geweest.

De eerste symptomen van de ziekte van Lyme zijn meestal koorts en spier- en gewrichtspijn. Als er een rode kring of plek ontstaat, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.

Hoe kun je een teek verwijderen?

 • Ben je gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk op een veilige manier. Dit doe je met een tekentang of een pincet. Let op: je mag een vastzittende teek niet verdoven of bewerken met alcohol, zeep of andere middelen. Dat kan de kans op besmetting vergroten.

 • Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijkheid op de huid vast (bij de kop) en trek deze er voorzichtig uit. Draai het pincet niet. Gebruik je een tekentang? Volg dan de gebruiksaanwijzing.

 • Maak na het verwijderen het wondje schoon met een alcohol (70%) of een povidonjodium oplossing. Als je dit niet hebt, kun je het wondje ook goed wassen met water en zeep.

 • Noteer vervolgens de datum van de tekenbeet, de plek op het lichaam waar de teek zat (maak er een foto van) en de streek en het land waar je was. Blijf de plek van de tekenbeet de eerste drie maanden in de gaten houden. Neem contact op met de huisarts als er een rode vlek of kring ontstaat.
 • Zo voorkom je een tekenbeet:

  Bedek de huid
  Ga je de natuur in? Bedek je huid en draag een lange broek, lange mouwen en dichte schoenen.

  Blijf op de wandelpaden
  Loop zoveel mogelijk op de gebaande wegen en struin niet door de bermen, grassen en struiken.

  Bescherm met DEET
  Gebruik een anti-insectenspray of crème met DEET. Dit voorkomt dat de teek zich vastbijt. Let op: DEET is niet goed voor kinderen, baby’s en zwangere vrouwen. Vraag ons om een alternatief.

  Wees voorbereid
  Neem een hulpmiddel mee dat teken kan verwijderen, zoals een tekentang of een pincet.

  Check, dubbelcheck
  Doe als je thuiskomt direct de tekencheck en controleer vooral liezen, oksels, knieholtes en bij kinderen de haargrens en nek. Let extra goed op als je in de buurt bent van andere dieren, ook zij kunnen teken dragen. Controleer regelmatig je huisdier op teken door hun vacht de borstelen en de huid te controleren.

  Wil je graag persoonlijk advies over teken en tekenbeten? Kom dan langs bij ons in de winkel.

  Daarnaast hebben wij op onze webshop een groot assortiment van artikelen die je kunnen helpen bij een tekenbeet.