Hoofdluizen

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die zich in haren nestelen. Hoofdluis komt vooral veel bij kinderen voor. Belangrijk dus om regelmatig hun haren te controleren. DA legt uit hoe je dat doet.

Hoofdluizen zijn kleine beestjes. Ze zijn twee tot vier millimeter groot en leven op warme, behaarde plekjes op het hoofd. Luizen voeden zich met bloed. Ze zuigen het op uit de hoofdhuid en verdunnen het met hun speeksel. Dit geeft vaak jeuk. Hoofdluizen zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid.

De eitjes van de hoofluis worden ‘neten’ genoemd. Deze eitjes zien eruit als kleine grijswitte puntjes. Ze zitten vastgeplakt aan de haren, vlakbij de hoofdhuid, en komen na ongeveer een week uit.

Hoe kun je hoofdluis krijgen?

Met hygiëne heeft het oplopen van luis niets te maken. Het maakt niet uit of het haar schoon of ongewassen is. Je krijgt het door nauw contact met een persoon met hoofdluis. Luizen kunnen niet springen, maar kruipen van het ene hoofd naar het andere hoofd. Hoofdluis komt vooral veel bij kinderen voor.

Hoe controleer je op hoofdluis?

Kijk bij daglicht goed tussen de haren en controleer vooral achter de oren, onder de pony en in de nek. Je kunt hoofdluis met het blote oog zien, maar kijken alleen is niet voldoende. Met een fijntandige kam (zoals een luizenkam) kun je de haren controleren. Kam vanaf de hoofdhuid tot de haarpunten. Kam het haar boven een wit papier of een witte wasbak, zo kun je beter zien of er luizen of neten uit het haar komen.

Hoe kun je hoofdluis behandelen?

Vind je tijdens het controleren luizen of neten? Controleer dan meteen alle gezinsleden. Meld het vervolgens op school en/of het kinderdagverblijf. Zo kunnen andere kinderen ook gecontroleerd worden.

Als je luizen of neten hebt ontdekt, moet je het haar zorgvuldig uitkammen met een luizenkam. Kam vanaf het moment van de ontdekking 2 weken lang dagelijks het haar uit. Maak de kam na gebruik schoon met water en zeep.

Tip: Je kunt het haar het best kammen als het nat is. Door wat crèmespoeling te gebruiken kun je de kam gemakkelijker door het haar laten gaan.

Als alleen kammen niet werkt, kun je een antiluizenlotion gebruiken. Lees voor de behandeling eerst goed de aanwijzingen op de verpakking. Kam na de behandeling het haar weer 2 weken dagelijks uit. Blijf alert en controleer het haar regelmatig.

Wil je graag persoonlijk advies over behandeling van hoofdluis? Kom dan langs bij ons in de winkel.

hoofdluis producten