We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Hoe kun je een teek verwijderen?

Teken zijn kleine beestjes die in de natuur leven. Nu met het mooie lenteweer zijn ze actiever. DA geeft advies hoe je een tekenbeet kunt voorkomen en hoe je een teek kunt verwijderen.

Een teek is een parasiet en lijkt op een klein spinnetje. Ze zijn vaak een paar millimeter groot en kunnen volgezogen ongeveer een centimeter dik worden. Ze leven in lage begroeiing en hechten zich vanaf daar aan een passerend mens of dier. Het duurt even voordat ze gaan zitten en beginnen met het zuigen van bloed. Als ze eenmaal vastzitten, duurt het vaak een paar dagen voor ze zich weer loslaten.

Teken leven in bosgebied, hoog gras en duinen, maar ze kunnen ook gewoon in de tuin zitten of in de berm langs de weg. Ze komen niet veel voor in kort gemaaid gras, in goed onderhouden speeltuinen en op plekken waar weinig dieren zijn.

Hoe ziet een tekenbeet eruit?
Omdat een teek erg klein is, kun je een tekenbeet gemakkelijk over het hoofd zien. Het lijkt op een klein, zwart puntje op de huid. Als de teek zich volgezogen heeft, zie je een bruin of grijs bolletje.

Hoe verwijder je een tekenbeet?
Ben je gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk op een veilige manier: met een tekentang of een pincet. Pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk op de huid (bij de kop) vast en trek hem er voorzichtig uit. Ontsmet daarna het wondje. Doe geen alcohol of andere middelen op de huid voordat je de teek verwijdert. Gebruik je een tekentang? Volg dan de gebruiksaanwijzingen.

Wat zijn symptomen na een tekenbeet?
Meestal merk je niets van een tekenbeet. Houd de plek de komende maanden toch goed in de gaten. Als er een rode kring of een rode plek ontstaat, is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Je kunt ook altijd eerder even naar een arts gaan om de beet te bespreken als je dat fijn vindt.

Teken kunnen ziektes overbrengen. De bekendste ziekte die ze kunnen veroorzaken is de ziekte van Lyme. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die deze ziekte kan veroorzaken (de bacterie Borrelia burgdorferi). De eerste symptomen van Lyme zijn meestal koorts en spier- en gewrichtspijn.

Wat is een reuzenteek?
De reuzenteek, ook wel de Hyalomma-teek, komt voor in Zuidoost Europa en het Middellandse Zee gebied. Deze teek vind je vrijwel niet in Nederland omdat het te koud en te nat is voor de beestjes. Je herkent de Hyalomma-teek aan zijn gestreepte pootjes. Ook is de reuzenteek groter dan de gemiddelde teek.

Tips om een beet te voorkomen:

Ruim een miljoen Nederlanders krijgt jaarlijks een tekenbeet. Om de kans op een beet te verkleinen kun je een aantal dingen doen:

  • Loop niet door dichte begroeiing of struikgewas als dat niet nodig is
  • Draag sluitende kleding als je door hoog gras gaat lopen en draag je sokken over je broekspijpen
  • Let extra goed op als je veel in de buurt bent van andere dieren. Zij kunnen teken dragen. Contoleer je huisdier regelmatig op teken door hun vacht te borstelen en hun huid de controleren
  • Spuit je sokken, schoenen en broek in met een insect-werend middel dat Deet bevat
  • Smeer de onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel dat Deet bevat (lees voor het kopen van dit product altijd even de aanwijzingen op de verpakking of vraag een drogist om advies)
  • Neem als je naar een natuurgebied gaat een hulpmiddel mee dat teken kan verwijderen, zoals een tekentang
  • Controleer je lichaam nadat je buiten bent geweest op eventuele tekenbeten. Let vooral op plekken als de oksels, knieholtes en de hoofdhuid

Producten bij dit artikel