Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Welke dan? Microplastics

Welke dan? Microplastics

microplastics

Waarschijnlijk heb je er weleens over gehoord: microplastics, minuscule deeltjes plastic. Deze deeltjes worden soms toegevoegd aan verzorgingsproducten. DA legt uit wat het zijn en welke producten uit ons assortiment geen microplastics bevatten.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn deeltjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Ze zijn niet of nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. Microplastics ontstaan voornamelijk door slijtage, denk aan vezels van synthetische kleding of slijpsel van autobanden.

Microplastics kunnen ook als ingrediënt in bepaalde producten zitten, zoals in verzorgingsproducten, cosmetica, schoonmaakmiddelen en verf. Via het afvoerputje komen deze microplastics in het milieu en in ons lichaam terecht. Onderzoek toont aan dat het overgrote meerderheid van het microplastic afval van de afbraak van grotere plastics komt (plastic verpakkingen, autobanden, kunststof kleding). 

Waarom zitten er microplastics in producten?

Microplastics worden weleens als ingrediënt aan producten toegevoegd. Als kleine plastic bolletjes, ‘microbeads', om te reinigen, te exfoliëren of te scrubben (in scrubs, douchegels of tandpasta bijvoorbeeld.) Veel bedrijven hebben deze microbeads inmiddels vervangen door niet plastic ingrediënten, zoals vruchtenpitten, zand, bamboe, silica of andere natuurlijke verbindingen. 

Zijn microplastics gevaarlijk?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de milieu- en gezondheidseffecten van microplastics. De risico’s zijn nog grotendeels onbekend. Er bestaan veel verschillende soorten microplastics en niet iedere soort komt op dezelfde manier in het lichaam terecht. Vermoedelijk heeft niet elke soort hetzelfde effect op het milieu. 

Hoe weet je of een product microplastics bevat?

Helaas is het niet mogelijk om aan de ingrediëntenlijst te zien of een product microplastics bevat. Dit komt doordat ingrediënten in cosmetica dezelfde naam kunnen hebben, maar verschillende fysische eigenschappen kunnen hebben. Ingrediënten die kunnen voorkomen als plastic, hoeven niet in hun plastic-vorm in producten te zitten. Er wordt op Europees niveau gewerkt aan een manier om de communicatie hierover duidelijker te maken. 

Gelukkig weten wij wel wat er in onze producten zit en welke product microplastics. Bij DA vind je een groot assortiment aan producten die geen microplastics bevatten. Zo zijn een aantal merken volkomen microplastic-vrij, zoals Weleda, Dermolin, Dr. Hauschka, Zarqa en Garnier Bio.

Producten zonder microplastics

image

Dr. Hauschka Douchecreme citroen lemongrass 150 milliliter

150 Milliliter
10
.
00
image

Dermolin Zonnebrandcreme SPF50 75 milliliter

75 ml
18
.
09
14
.
47
image

Weleda Skin food 75 milliliter

75 ml
11
.
39
oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash