Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 49.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? De juiste verzorging voor huidkwaaltjes

Hoe dan? De juiste verzorging voor huidkwaaltjes

kwaaltjeshuid

Schraal plekje hier, pigmentvlek daar. Plots puistjes of vuurrode wangen... De huid is soms even uit balans en kan last hebben van verschillende kwaaltjes. Hoe je je huid dan het best kunt verzorgen, lees je in deze blog. 

Droge huid

Iedereen kan wel eens last hebben van een droge huid. Dan voelt het huidoppervlak wat ruwer en trekkerig aan. De droogte zorgt bovendien voor een doffe uitstraling. Ook lijntjes zijn meer zichtbaar, zeker rondom de ogen. De huid mist duidelijk een frisse uitstraling. 

Oorzaak: een droge huid kan zowel vocht als vet missen. Enkel hydrateren is in dat geval niet genoeg. Het is meestal ook een teken dat de huidbarrière verzwakt is; het natuurlijke beschermingslaagje van de huid. Deze buffer houdt al het goede (vocht, vet, voeding) binnen en het slechte buiten, zoals bacteriën of vuil. Zodra de huidweerstand uit balans is, zal de huid ook sneller uitdrogen. 

Hulp: bij tekenen van droogte kun je de huid snel verzachten met een vochtinbrengende crème. Vooral varianten met vochtmagneetingrediënten als hyaluronzuur en glycerine zijn heel effectief. Ook is het slim de huidbarrière te versterken zodat deze zelf beter in staat is vocht en vet ‘binnen’ te houden. Vraag naar rijke, voedende crèmes met ceramiden en lipiden. 

Puistjes

Ver de pubertijd voorbij en je spot ineens weer puistjes? Dat noemen huidexperts ook wel ouderdomsacne. Onderhuidse reacties geven aan de oppervlakte roodheid en bultjes, puistjes. Ze zijn vaak gecentreerd rondom de mond en op de kin. 

Oorzaak: er kunnen meerdere oorzaken zijn. Zijn hormonen de schuldige, dan komt de onrust van binnenuit en zal het vanzelf weer wegtrekken. Onzuiverheden kunnen ook ontstaan doordat je huidverzorging gebruikt die niet bij jouw huidtype past. De crème of olie kan te rijk zijn waardoor de poriën verstopt raken (mee-eters). 

Hulp: vermijd gezichtsreinigers met alcohol. Die kunnen de huid te veel uitdrogen waardoor de huidconditie alsnog meer uit balans raakt. Houd je van een laag-op-laag routine met vijf of meer producten? Houd het nu liever even bij een of twee producten, specifiek voor de onzuivere huid, zoals enkel een laagje serum en crème. Enkele keren per week een extraatje als een exfoliant met salicylzuur, na de reiniging en voor de overige verzorging, is ook een goed idee: dit type zuur heeft een diep reinigende werking zonder de huid van haar natuurlijke vocht en vetten te ontdoen.

Verslapping

Zodra je huid haar stevigheid verliest, ontstaan er meer rimpels, zoals een diepere neuslippenplooi of groefjes rondom je ogen. Je huid voelt ook minder veerkrachtig. 

Oorzaak: verslapping komt door een verminderde aanmaak van collageen, een belangrijk eiwit in de huid. In de huidlagen draagt het als ‘bouwsteen’ bij aan stevigheid en elasticiteit: het houdt je huid sterk én soepel. Het lichaam maakt jarenlang voldoende collageen aan, maar vanaf je twintigste daalt die productie jaarlijks met 1 procent; na je veertigste (rond de menopauze) slinkt de voorraad rap sneller. De afbraak wordt bovendien versterkt door invloeden als UV-straling, roken, alcohol en stress. 

Hulp: er zijn allerlei manieren om de natuurlijke productie te ondersteunen. Voor een normaal collageenbehoud in de huidlagen kan huidverzorging met anti-aging ingrediënten als peptiden, vitamine C, retinol en glycolzuur helpen.

Roodheid

Spontaan een gezonde blos op je wangen is best charmant. Het kan storend worden als je huid rood blíjft. De wangen zijn vaak de hotspot. Veroorzakers zijn de bloed- en haarvaatjes die vlak onder het huidoppervlak liggen. 

Oorzaak: als je huid plots knalrood kleurt is dit een reactie van de bloed- en haarvaatjes. In deze tijd van het jaar moet het lichaam steeds schakelen van temperaturen. Koud buiten, warm binnen. De bloedvaatjes doen voortdurend mee: ze verwijden en vernauwen. Dat zorgt voor tijdelijke roodheid van je huid. Als dit voortdurend gebeurt, kunnen de bloedvaatjes verzakt raken, wat je terugziet aan gesprongen adertjes. 

Hulp: dagelijkse weersinvloeden kun je lastig vermijden. Wat wel kan: extra prikkels voorkomen van grote temperatuurschommelingen, zoals een saunabezoek of wisselbaden. Te heet of te koud douchen irriteert de huid ook; lauwwarm water (ook bij het reinigen van je gezicht) is het minst belastend. Kies voor speciale huidverzorging tegen roodheid om de huid te verzorgen. Je kunt de vurige blossen ook direct camoufleren met huidmake-up, zoals een groene primer. Dit is een getinte emulsie om een vlekkerig huidbeeld te egaliseren. Dep eerst het groen op de rode vlekjes, en eroverheen een getinte dagcrème of foundation.

Onrustige huid

Een onrustige huid, ook wel aangeduid als een overgevoelige huid, is duidelijk zichtbaar en voelbaar uit balans. Ze kan zowel te droog als te vet zijn. Schrale, schilferige plekjes zijn een teken van droogte. Glimplekken, roodheid en onzuiverheden geven juist aan dat de huid te vet is. 

Oorzaak: het is vaak lastig te achterhalen waardoor de onrust is ontstaan. Van buitenaf kan het komen doordat je huidverzorging bijvoorbeeld té rijk voor jouw huid is. Van binnenuit kunnen hormonale schommelingen van invloed zijn, evenals stress of voeding – wat weer doorwerkt naar de gezondheid van de darmen. Huidexperts zeggen niet voor niets: een gezonde huid begint in de darmen.

Hulp: net als voor jezelf geldt: bij onrust helpt ... rust! De huid is overprikkeld en wil nu niet te veel poespas. Je huid heeft namelijk een groot zelfherstellend vermogen. Stop bijvoorbeeld tijdelijk met scrubben. Houd het bij een zachte reiniging en voedende crèmes of natuurlijke oliën, liefst zonder parfum of synthetische ingrediënten.

Pigmentvlekken

Een pigmentvlek is een opeenhoping van melanine. Dat is het pigment dat de huid ook bruin kleurt in de zon. Ze verschijnen meestal op het voorhoofd, de wangen of boven de lip. Onderzocht: een vlekkerig huidbeeld kan je vijf jaar ouder laten lijken. 

Oorzaak: een pigmentvlek ontstaat door de zon, UV-straling, vaak in combinatie met andere factoren. Bepaald medicijngebruik bijvoorbeeld of hormonale schommelingen (zwangerschapsmasker). De zon ingaan na een gezichtspeeling. En ook de combinatie van luchtvervuiling en de zon kan van invloed zijn op pigmentstoringen. Vlekken kunnen overigens op elke leeftijd opduiken. 

Hulp: het allerbelangrijkst is om je huid te beschermen tegen UV-straling. Smeer de plekken van je lichaam die voortdurend licht vangen (gezicht, hals en handen) daarom in met een SPF50. Ook als de zon niet schijnt. Het is slim om de huid grondig te reinigen, om zo vuil weg te nemen.

Dofheid

De uitstraling van je huid verraadt het meteen als je even niet lekker in je vel zit. Einde winter, een griepje, langdurige stress, vermoeidheid ... het zorgt allemaal voor het gemis van een stralende gloed. De huid oogt vaal en mist een natuurlijke frisse ondertoon. 

Oorzaak: dofheid is vaak een teken van droogte en een verminderde bloedcirculatie. Voedingsstoffen komen daardoor minder makkelijk in de huidlagen en de huid neemt ook minder zuurstof op. Vaak kan de huideigen celvernieuwing ook een duwtje in de rug gebruiken: je huid is zichzelf voortdurend aan het vernieuwen waardoor oude huidcellen loslaten. Als deze oude cellen (tijdelijk) wat meer opstapelen kan de huid steeds doffer worden.

Hulp: door te masseren en scrubben tover je die gezonde gloed terug. Een gezichtsmassage kun je makkelijk zelf doen (even zoeken op YouTube geeft heel veel resultaten). Met zo’n massage stimuleer je de doorbloeding. Scrub daarnaast een tot twee keer per week, met een scrub, peeling of lotion. Laat je adviseren welk product voor jouw huidtype geschikt is. Ook huidverzorging met vitamine C is een aanrader!

homeworkout

Hoe dan? Fit vanuit huis

Lees verder
goedevoornemens