Terugroepactie! Klik hier voor meer informatie
Een hoofdluis is een beestje van een paar millimeter groot. Ze hechten zich aan de hoofdhuid en voeden zich met bloed. Dit veroorzaakt jeuk. Ook leggen ze eitjes in het haar, 'neten'. Luizen zijn niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend.
Je kunt luizen oplopen door haar-haar contact met iemand die hoofdluis heeft. De luis kan niet springen, maar kruipt via het ene hoofd naar het andere hoofd. Hoofdluis komt vooral veel bij kinderen voor. Met hygiëne heeft een hoofdluisbesmetting niets te maken.
Hoe herken je luizen en neten?
Jeuk is het meest bekende verschijnsel van hoofdluis. Als een kind op het hoofd krabt, kan dit een alarmsignaal zijn. Neten zien eruit als grijswitte puntjes die aan het haar vast zitten.
Hoe controleer je op luizen?
Je kunt op luizen controleren door goed te kijken en een luizenkam te gebruiken. Kijk tussen de haren, vooral achter de oren, in de nek en onder de pony. Luizen houden van warme, behaarde plekken. Kam vervolgens met de luizenkam vanaf de hoofdhuid tot aan de haarpunten. Doe dit boven een wit papier (of een andere witte ondergrond). Zo kun je zien of je luizen of neten uit het haar kamt.
Hoofdluis behandelen
Heb je luizen en/of neten gevonden? Zorg er dan voor dat je alle luizen en neten uit het haar kamt en blijf twee weken dagelijks kammen. Om makkelijk door het haar te komen, is het handig om het haar nat te maken en een crèmespoeling te gebruiken.
Je kunt er ook voor kiezen om een antihoofdluismiddel te gebruiken. Start de behandeling gelijktijdig met het kammen en volg de instructief op de verpakking nauwkeurig op. Voor advies kun je altijd langskomen bij ons in de winkel.