Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? Gezond afvallen

Hoe dan? Gezond afvallen

gezond afvallen

Veel mensen zijn bezig met hun gewicht. Ze willen afvallen of juist wat aankomen. Hoe doe je dat op een gezonde manier? DA adviseert.

Ten eerste: een gezond gewicht is voor ieder lijf anders. Er is geen magisch getal dat voor iedereen geldt, maar er zijn wel richtlijnen die je verder kunnen helpen. Zoals het BMI. Het BMI – wat een afkorting is voor ‘body mass index’ – is misschien wel de bekendste en meest gebruikte methode om te beoordelen of je een gezond gewicht hebt.

BMI berekenen

⁠Je BMI geeft aan of je gewicht in verhouding is met je lengte. Je berekent je BMI als volgt: je meet je gewicht in kilo’s en deelt dat door je lichaamslengte in het kwadraat. Weeg je bijvoorbeeld 65 kg en ben je 1,70 m lang, dan is de rekensom: 65 / (170 x 170)= 22,5.

Een BMI tussen de 18,5 en 25 staat voor een gezond gewicht. Daaronder heb je ondergewicht, tussen de 25 en 30 betekent overgewicht. Bij een BMI van 30 of hoger spreek je van obesitas.

Klinkt dat ingewikkeld? Dan kun je op veel websites (bijvoorbeeld die van het Voedingscentrum) je BMI berekenen met een handige rekenmachine. De rekenmachine houdt ook rekening met je leeftijd en je geslacht.

Goed om te weten: je BMI zegt niets over de verhouding tussen je vet- en spiermassa in je lichaam. Spieren zijn zwaarder dan vet, dus dat kan een verkeerd beeld geven. Ook zie je aan je BMI niet wáár het vetweefsel zit, terwijl dat wel van belang is. Zo geeft buikvet meer gezondheidsrisico’s dan vet op je heupen, billen of benen.

Het geeft een completer beeld om naast je BMI, ook je tailleomvang te meten. Pak er een ouderwets meetlint bij en leg dat om je middel. Zoek de zone tussen je ribben en je bekken. Adem uit en meet dan je middelomtrek. Een gezonde taille is bij mannen 74-94 cm en bij vrouwen 68-80 cm. Is de taille meer dan 102 cm (mannen) of 88 cm (vrouwen)? Dan is er sprake van overgewicht.

Kom bij DA langs voor een bodycheck

Wist je dat je bij DA een afspraak kunt maken voor het maken van een bodycheck? Een bodycheck meet door middel van een lichaamscompositiemeter jouw lichaamsvet, BMI, visceraal vet (het vet rond je organen) en je skeletspiermassa. Zo krijg je een compleet beeld van jouw lichaam.

Over- en ondergewicht

Om in leven te blijven, heb je energie nodig. Wij halen energie uit het eten en drinken dat we tot ons nemen. Het is belangrijk om gevarieerd en voldoende te eten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) verbrandt je lichaam minder energie dan het binnenkrijgt. Hierdoor wordt er overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Dit kan tot gezondheidsproblemen leiden, zoals: diabetes type 2, slijtage van gewrichten en hart- en vaatziekten.

Ook ondergewicht is gevaarlijk voor de gezondheid. Er is een grotere kans op een tekort aan voedingsstoffen (zoals eiwitten, vetzuren, vitamines en mineralen). Hierdoor gaat de afweer achteruit en gebruikt het lichaam reservevoorraden uit vet- en spierweefsel.

Heb je last van over- of ondergewicht? Bespreek dit dan met je huisarts. Die kan je helpen om op een gezonde manier af te vallen of aan te komen.

Tips om op een gezonde manier af te vallen

⁠Als je graagt een aantal kilo kwijt wilt raken, is het belangrijk om dit op een gezonde manier aan te pakken: door het doorvoeren van gezonde leefregels. Zorg dat je genoeg beweegt en gezond en gevarieerd eet. Pak daarnaast factoren van stress in je leven aan.

Kies niet voor een crashdieet. Crashdieten zijn gevaarlijk en werken uiteindelijk averechts. Vaak krijg je niet voldoende voedingsstoffen en calorieën binnen, waardoor je veel last van honger krigt.

Met deze tips kun je op een gezonde manier gewicht verliezen:

  • Houd een eetdagboek bij: zo weet je precies wat je iedere dag binnenkrijgt en krijg je inzicht in je voedingspatroon.
  • Zoek proffesionele hulp bij een huisarts, coach diëtist.
  • Bepaal een (realistisch) streefgewicht. Baseer je streefgewicht op je lengte en je huidige gewicht.
  • Neem de tijd om af te vallen. Een gezond voedingspatroon houd je langer vol als je het rustig opbouwt.
  • Maak gezonde weekmenu's. Zoek lekkere recepten, zoals salades of recepten met veel groenten. Besteed aandacht aan je kookritueel en dek de tafel.
  • Sla geen maaltijden over. Zo voorkom je dat je door honger gaat snacken.
  • Drink tenminste 1,5 liter vocht per dag, het liefst water, thee of koffie.
  • Beweeg iedere dag. Kies voor een sport die bij jou past: zoals wandelen, fietsen, yoga, zwemmen of sporten in de sportschool.

oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash