Bestelling af te halen in 300+ winkels

Gratis verzending vanaf 35.-

Voor 21u besteld, binnen 2 dagen in huis*

MagazineFolderKlantenservice

Voel je goed

Winkels
Aanbiedingen
300+ Winkels
Blog
Zoeken...
Hoe dan? De overgang

Hoe dan? De overgang

Overgang

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Hierdoor kun je last krijgen van fysieke en mentale ongemakken. DA geeft advies.

De overgang - ook wel 'menopauze' - begint meestal tussen je 45ste en 55ste jaar. 1 op de 100 vrouwen komt vroeg in de overgang, voor hun 40ste. Als je een jaar niet hebt gemenstrueerd, ben je in de overgang. Het duurt gemiddeld 4 jaar voor de menstruatie helemaal wegblijft. Twijfel je? Dan kan je een menopauze zelftest doen.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer je in de overgang bent, verandert de hormoonhuishouding van je lichaam. De gehaltes oestrogeen en progesteron dalen. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende symptomen, zoals:

 • Een onregelmatige menstruatiecyclus
 • Een langere of korte cyclus
 • Heviger bloedverlies
 • Andere menstruatieklachten (zoals buikpijn, hoofdpijn of rugpijn) kunnen verergeren of juist minder worden
 • Je kunt last krijgen van opvliegers: plotselinge aanvallen van hevige warmte
 • Heviger zweten en/of nachtelijk transpireren
 • Een droger gevoel in de vagina
 • Gevoelens van somberheid

Wist je dat?

 • De leeftijd wanneer de overgang begint erfelijk kan zijn? Weet jij wanneer het bij je moeder, oma of tante is begonnen?
 • 80% van de vrouwen last krijgt van opvliegers en nachtzweten? Dit geldt dus niet voor iedereen!
 • De overgang niet altijd vreselijk hoeft te zijn? Er zijn ook vrouwen die zelfs nauwelijks tot geen klachten ervaren

Tips voor tijdens de overgang:

De ene vrouw heeft last van opvliegers, de ander van stemmingswisselingen en weer een ander slaapt opeens slecht. De overgang is voor elke vrouw verschillend. Met deze tips zorg je goed voor jezelf en kun je klachten verminderen.

1. Kom in beweging! Tijdens de overgang wordt je hormoonhuishouding flink op z’n kop gezet. Ook je stofwisseling kan trager worden. Voorkom extra kilo’s en hou je spieren en gewrichten soepel door elke dag te bewegen. Doe naast cardiotraining - zoals hardlopen, wandelen, fietsen - ook regelmatig krachttraining om je spiermassa op peil te houden.

2. Check je voeding. Tijdens de overgang kunnen de kilo’s er zomaar aanvliegen. Terwijl je eetpatroon hetzelfde is. Eet minder snelle koolhydraten en zet meer (groene) groente op tafel. Een lekkere salade bij de lunch bijvoorbeeld in plaats van een boterham. En genoeg eiwitten en gezonde vetten. Heb je veel last van opvliegers, laat dan pittige kruiden en alcohol zoveel mogelijk staan.

3. Slaap lekker. Sliep je vroeger als een roosje, tijdens de overgang kun je moeite krijgen met doorslapen en last krijgen van zweetaanvallen. Wees lief voor jezelf en zorg voor een goed geventileerde slaapkamer en katoenen beddengoed. Leg een extra setje lakens klaar zodat je ’s nachts weer in een fris bed kunt kruipen. Besteed extra aandacht aan je slaap: geen beeldschermen en koolhydraatrijke snacks na 20.00 uur.

4. Zon voorzichtig. Tijdens de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Je huid wordt hierdoor droger en is gevoeliger voor zonlicht. Gebruik een hoge beschermingsfactor en zoek een parasol op tussen 12 en 15 uur. Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril

5. Zoek je balans. Ook al is de overgang soms heel lastig, het is ook een periode om een nieuwe balans te vinden. Waar krijg je energie van? Wat kost juist veel energie of stress? Hoe is je balans werk/privé? Door regelmatig naar binnen te kijken, kun je betere keuzes maken in deze periode. En blijf je dichter bij jezelf.

Heb je meer vragen over de overgang? DA staat voor je klaar met deskundig advies en de beste producten die kunnen helpen je overgangsklachten te verminderen. Loop gerust binnen!

oogcremes

Welke dan? Oogcrèmes

Lees verder
facewash