Wespen

Zit je net lekker in de zon met een hapje of een drankje, zoemt er een wesp om je hoofd… DA adviseert hoe je een wespensteek kunt voorkomen en behandelen.

In de zomer eten en drinken we vaak buiten. Helaas is het ook het seizoen van de wespen, vooral in augustus zie je ze veel. Wespen komen af of zoetigheid en vlees. Steken doet hij alleen als hij zich bedreigd voelt. Blijf dus rustig wanneer je een wesp ziet en ga niet om je heen meppen.

Wat is het verschil tussen een wesp en een bij?

Het belangrijkste verschil is dat de bij zijn angel verliest bij het steken en daardoor sterft. De angel blijft achter in de huid en moet verwijderd worden. Dit kun je doen door met je nagel of de botte kant van een mes over je huid te schrapen. De angel van een wesp heeft geen weerhaakjes, hierdoor blijft hij bijna nooit achter in de huid. Een wesp sterft niet na de steek en kan meerdere malen steken.

Verder zijn er ook uiterlijke verschillen: een wesp is geel-zwart gestreept en een bij bruin-geel gestreept. De bij is harig, een wesp niet. Ook is de bij wat forser en heeft een wesp een slank lichaam (de beroemde ‘wespentaille’.)

Zo houd je wespen op afstand:

  • Wespen houden niet van bepaalde geuren, zoals kruidnagel, citrus en azijn. Ook kan het helpen om koffie op een schoteltje te leggen en dit aan te steken.
  • Ben je klaar met eten? Ruim de etenswaren dan op en dek zoetigheid af (plaats bijvoorbeeld een bierviltje op je glas limonade).
  • Heeft je kindje een ijsje gegeten? Was zijn of haar gezicht en handen daarna extra goed.
  • Draag geen sterk geurende parfum of deodorant.
  • Zet een wespenvanger in de buurt neer. Je kunt deze kopen of zelf maken van een plastic frisdrankfles.

Toch gestoken?

Een wespensteek is pijnlijk. Het zorgt vaak voor een plotselinge, felle pijn, gevolgd door een branderig gevoel en/of jeuk en rode zwelling. Dit moet je na een steek doen:

  1. Koel de plek met ijs tegen de zwelling en de pijn.

  2. Controleer of er een angel in de huid is achtergebleven. Mocht dit het geval zijn, verwijder deze dan door met je nagel of de botte kant van een mes over de huid te schrapen.

  3. Gebruik eventueel een kalmerende zalf tegen huidirritatie. Vermijd strakke, synthetische kleding bij de plek.

  4. Ben je in je mond, oog of keel gestoken? Bel dan de huisarts of de alarmdiensten. Als je last krijgt van benauwdheid, shockverschijnselen (een lage bloeddruk, duizeligheid en flauwvallen, zwelling, ademhalingsmoeilijkheden en/of braken) of een allergische reactie, bel direct 112.

Is een wespensteek gevaarlijk?

De meeste mensen krijgen alleen lokaal een reactie (zwelling, roodheid en pijn op de plek van de steek.) Dit is niet gevaarlijk en gaat vanzelf weer over. De ernst van de reactie neemt toe wanneer iemand meerdere keren is gestoken. Als dit het geval is, is het aan te raden de huisarts of 112 te bellen.

Wanneer er sprake is van een allergische reactie, kan een wespensteek zeer gevaarlijk zijn. Zo kan er een anafylactische shock ontstaan. De verschijnselen hiervan zijn: een lage bloeddruk, duizeligheid en flauwvallen, zwelling van gezicht, hals, tong en lippen, ademhalingsmoeilijkheden, jeuk, braken en angst. Bel in dit geval direct 112.

Heeft de persoon die gestoken is medicijnen tegen een allergische reactie bij zich? Laat hem of haar dan het liefst zelf de medicijnen toedienen.

Wil je graag persoonlijk advies over bescherming tegen wespen? Kom dan langs bij ons in de winkel.


wespen na de beet producten