Door extreme Black Friday drukte kan het zijn dat je pakketje later bezorgd wordt dan gepland.

Alt_Text

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Toch is goed slapen niet altijd even makkelijk. Veel mensen vinden het lastig om in slaap te vallen of worden ’s nachts regelmatig wakker. Herkenbaar? DA helpt je graag verder.

Het aantal uur slaap dat we per nacht nodig hebben, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben aan 5 uur genoeg, terwijl anderen pas na 9 uur uitgerust zijn. Je behoeftes kunnen gedurende je leven ook veranderen. Zo hebben jongeren meer slaap nodig en slapen ouderen juist korter en minder diep. Als je je overdag fit voelt, rust je voldoende uit.

Goed slapen is belangrijk. Je lichaam en geest hebben slaap nodig om te herstellen en ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die langdurig slecht slapen een verhoogd risico hebben op obesitas, diabetes, een beroerte, een depressie, kanker en coronaire hartziekte.

Wat is slapeloosheid?

Af en toe een nacht minder goed slapen kan geen kwaad. We spreken van slapeloosheid als je meer dan twee nachten per week slecht slaapt en daar overdag last van heb (je bent bijvoorbeeld moe, prikkelbaar of hebt concentratieproblemen). Bij slecht slapen kun je last hebben van:

 • lang wakker liggen
 • moeilijk inslapen
 • vaak wakker worden
 • te vroeg wakker worden
 • Wat zijn oorzaken van slecht slapen?

  Een slechte nachtrust heeft vaak verschillende oorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Als je overdag veel last van spanningen hebt, is het moeilijker om ’s nachts te ontspannen. Ook psychische problemen zoals angst of een depressie zorgen voor slaapproblemen. Daarnaast kunnen lichamelijke klachten je uit je slaap houden, zoals pijn, jeuk, hoesten, benauwdheid, nachtzweten (opvliegers) of rusteloze benen.

  Ook onze gewoontes hebben invloed op onze slaap. Zo kunnen verschillende dingen de nachtrust verstoren, denk aan afwisselende nachtdiensten draaien, reizen (jetlags), overdag slapen (dutjes doen), te vroeg naar bed gaan of te laat opstaan. Ook het consumeren van alcohol en cafeïne, intensief sporten voor je gaat slapen of zwaar tafelen hebben invloed op de nachtrust.

  In enkele gevallen worden slaapproblemen veroorzaakt door een slaapstoornis (slaapapneu, narcolepsie of rusteloze benen). Als je twijfelt of je een slaapstoornis hebt, is het aan te raden om dit met je huisarts te bespreken.

  Tips voor een goede nachtrust:

  Slaap kun je helaas niet afdwingen. Als je je zorgen maakt over je slaap, lukt het vaak ook minder goed om in te slapen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen of laten om een goede nachtrust te stimuleren:

  Vast ritme:
  Kies vaste tijden om te gaan slapen en op te staan, ook in het weekend. Sta ’s ochtends meteen op als de wekker is gegaan. Hoewel het verleidelijk is om te snoozen, kun je dit beter niet doen. Je denkt misschien nog wat extra rust te pakken, maar je bereikt het tegenovergestelde. Na elke keer snoozen word je namelijk vermoeider wakker.

  Fijne slaapplek:
  Maak een fijne slaapplek met een goed matras en hoofdkussen en zorg voor een stille, donkere slaapkamer met genoeg frisse lucht. Vermijd het felle licht van je telefoon, televisie of tablet. Als je licht slaapt (of bijvoorbeeld last hebt van een snurkende partner) kun je oordoppen gebruiken. Ook het dragen van een oogmasker kan bijdragen aan een ongestoorde nachtrust.

  Maak tijd voor ontspanning:
  Als je de hele dag bezig bent en veel stress ervaart, kun je ’s avonds nog onrustig zijn. Probeer daarom tijdens de dag wat rustmomenten in te bouwen zodat de spanning zich niet opbouwt: even wandelen, mediteren, een tijdschrift lezen... Pieker je veel? Leg dan een pen en papier naast het bed. Zaken die je absoluut niet mag vergeten kun je opschrijven, zodat ze niet meer ‘door je hoofd gaan.’

  Zorg dat je het laatste half uur voor je naar bed gaat niet teveel doet. Gebruik die tijd om alvast te ontspannen. Neem een bad, lees een boek of doe een ademhalingsoefening. Drink geen alcohol, cafeïne of theïne voor je gaat slapen en tafel niet te zwaar, maar ga ook niet met een lege maag naar bed.

  Zo heb je minder last van de wissel van winter- naar zomertijd:

 • Zoek ’s ochtends direct het daglicht op, maak bijvoorbeeld een wandeling.
 • Maak het ’s avonds donker en laat felle lampen en beeldschermen uit.
 • Kies vaste tijden om te gaan slapen en op te staan.
 • Wil je graag persoonlijk advies over slaap? Kom dan langs bij ons in de winkel.

  Valdispert Sleepzz

  Lemon Pharma A Vogel Passiflora en Dormeasan