Alt_Text

Je ligt net lekker in bed en dan hoor je ineens gezoem: een mug… Dit kleine beestje kan je niet alleen uren uit je slaap houden, maar ook nog eens vervelend steken. DA adviseert hoe je muggen op afstand houdt en wat je moet doen als je toch bent geprikt.

Waarom steken muggen?

In Nederland zijn er zo’n dertig soorten steekmuggen. Ze hebben geen angel, maar bijten in de huid om bloed te zuigen. Alleen de vrouwtjes zuigen bloed. Ze hebben dit nodig voor de aanmaak van hun eitjes. Tijdens het zuigen laten ze een antistolmiddel in het bloed achter, wat voor een allergische reactie zorgt: er ontstaat een jeukend bultje. Sommige mensen kunnen een hevige allergische reactie krijgen door een muggenbeet.

Is een muggenbeet gevaarlijk?

Door een steek van een mug kun je geen gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen. Wel kun je een hevige huidreactie krijgen en kunnen er bijvoorbeeld vochtblaasjes, een blaar of meerdere jeukende bultjes ontstaan. Deze reactie komt vaker voor bij kinderen en mensen met atopisch eczeem.

Steekmuggen die besmet zijn geraakt met ziektekiemen kunnen ziekten overdragen op mensen (zoals malaria). Op dit moment komen er in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht. Het overbrengen van ziekten gebeurt wel in tropische en subtropische landen.

Wat moet je doen als je bent gestoken?

 • Voorkom krabben, want zo wordt de jeuk erger.
 • Koel de plaats van de steek met een coldpack of een nat kompres.
 • Gebruik een zalf tegen huidirritatie, zoals een zalf met Aloë Vera of menthol.
 • Wees geduldig: de plek en jeuk verdwijnen na enkele dagen vanzelf.
 • Hoe kun je een muggenbeet voorkomen?

  Blijf uit de buurt van stilstaand water:
  Steekmuggen planten zich voort in stilstaand water. Zorg dat er geen plekken met stilstaand water in de buurt van je woonomgeving zijn (denk aan: een vijver, bloempotten, een regenton etc.)

  Houd ze buiten:
  Met een hor voor je raam of deur, wordt de kans een stuk kleiner dat muggen binnenkomen. Ook een klamboe om je bed helpt je om rustiger te kunnen slapen.

  Lange mouwen:
  Lekker wandelen of fietsen? Met een lange broek en een shirt met lange mouwen ben je beter beschermd tegen muggen.

  Kies goede bescherming:
  Gebruik een anti-insectspray of -lotion met minimaal 30% DEET om muggen op afstand te houden. Let op: DEET is niet goed voor kinderen, baby’s en zwangere vrouwen. Kies dan voor een natuurlijk product met citriodiol.

  Wil je graag persoonlijk advies over bescherming tegen muggen en muggenbeten? Kom dan langs bij ons in de winkel.

  Daarnaast hebben wij op onze webshop een groot assortiment van artikelen die je kunnen helpen bij een muggensteek.

  muggen producten