Alt_Text

Van februari tot september beginnen de meeste bomen, grassen en planten met bloeien. In deze periode heb je de meeste kans op hooikoortsklachten. DA adviseert hoe je deze klachten kunt verminderen en voorkomen.

Bij hooikoorts – ook wel ‘allergische rinitis’ – ben je allergisch voor het stuifmeel (pollen) van sommige grassen, planten of bomen. Als het stuifmeel in de ogen, neus, keel, mond of luchtpijp komt, krijg je klachten. De slijmvliezen worden dikker en maken meer slijm aan.

In Nederland heeft zo’n 20% van de mensen last van hooikoorts. Wanneer je klachten hebt, is afhankelijk van de bloeiperiode van de bomen, planten of grassen waarvoor je allergisch bent. De piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De klachten van hooikoorts kunnen per persoon verschillen. Je kunt onder andere last hebben van:

  • Een loopneus
  • Een verstopte neus
  • Niesbuien
  • Jeuk
  • Tranende en jeukende ogen
  • Kriebelhoest
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheidsklachten
  • Hoofdpijn
  • Astmaklachten

Hooikoorts en corona: wat zijn de verschillen?

De klachten van hooikoorts en het coronavirus (Covid-19) kunnen op elkaar lijken. Verkoudheidsklachten (een loopneus, niezen en hoesten) komen bij zowel hooikoorts als Covid-19 voor. Bij hooikoorts heb je meestal elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode.

Er zijn een aantal verschillen. Waterige en jeukende ogen zijn typische klachten bij hooikoorts en niet bij Covid-19. Koorts is (meestal) geen verschijnsel bij hooikoorts, maar wel een veelvoorkomend verschijnsel van besmetting met het coronavirus.

Twijfel je over jouw klachten? Laat je dan testen op corona en blijf thuis tot je de uitslag krijgt.

Wat kun je bij hooikoortsklachten doen?

Zoek uit waar je allergisch voor bent.
Sommige mensen hebben vooral in het vroege voorjaar last van hooikoorts, terwijl anderen in juni pas klachten krijgen. Om uit te vinden waar je allergisch voor bent, is het slim om je te laten testen. Bij je huisarts kun je een allergietest doen. Zodra je weet voor welke planten, bomen of grassen je allergisch bent, kun je bij pollenmelders checken wanneer deze in bloei staan.

Bescherm jezelf.
Met een goede zonnebril die om je ogen sluit, kun je je ogen beschermen tegen stuifmeel. Een beetje vaseline aan de binnenkant van je neus kan voorkomen dat pollen je slijmvlies prikkelen.

Vermijd contact met pollen.
Op winderige en zonnige dagen zit er veel stuifmeel in de lucht. Het is aan te raden om dan binnen te blijven. Zorg ook dat er geen pollen in huis komen. Houd de ramen gesloten (of schaf speciale horren aan) en lucht je huis ‘s ochtends en ’s avonds. Droog je kleding niet buiten aan de waslijn, zo kunnen pollen zich in de kleren nestelen. Ben je buiten geweest? Neem dan even een douche: zo zorg je dat het stuifmeel uit je haren en van je lichaam wordt gespoeld. Wist je dat een regenbui het stuifmeel uit de lucht spoelt?

Verzacht je klachten.
Als je last hebt van jeuk is het misschien verleidelijk om te krabben of te wrijven, maar het maakt de klachten juist erger. Antihistaminica tabletten kunnen een allergische reactie helpen verminderen. Neusspray en oogdruppels kunnen plaatselijk verlichting geven. Lees voor gebruik altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking.

Wil je graag persoonlijk advies over hooikoortsklachten? Kom langs bij ons in de winkel. Daarnaast hebben wij op onze webshop een groot assortiment met artikelen op die jou kunnen helpen met je hooikoorts.