8.6 uit  3832 reviews
Voorbehoedsmiddelen, welke zijn er allemaal?'

Bij anticonceptie maken we onderscheid tussen voorbehoedsmiddelen man en middelen specifiek voor vrouwen. Ook heb je de keus tussen hormonale en niet-hormonale middelen, tussen natuurlijke en definitieve manieren om een zwangerschap te voorkomen. We zetten ze hier allemaal even op een rij zodat je de keus kunt maken die bij je past.


Voorbehoedsmiddelen man

Een van de bekendste voorbehoedsmiddelen man is het condoom. Een (meestal) rubber hoesje dat over de stijve penis wordt getrokken en zo voorkomt dat er sperma in de vagina komt. Een condoom is effectief in het voorkomen van een ongewenste zwangerschap, maar er zijn meer redenen om er een te gebruiken. De belangrijkste is dat een condoom beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Kijk voor meer informatie over condooms en hoe je ze gemakkelijk en discreet online bestelt op condooms bij D.I.O. Je vindt er een uitgebreid assortiment soorten, maten en merken.

De enige andere optie bij voorbehoedsmiddelen man is sterilisatie. De zaadleiders worden operatief afgebonden, wat tot onvruchtbaarheid leidt. Dit is definitief en dus alleen geschikt als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt.

Voorbehoedsmiddelen vrouw

Vrouwen hebben de keus tussen hormonale en niet-hormonale anticonceptie.

Voorbehoedsmiddelen vrouw met hormonen

  • De pil – dit meest bekende anticonceptiemiddel voorkomt dat er maandelijks een eicel vrijkomt. De pil moet iedere dag ingenomen worden.
  • Mirena spiraal – dit spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst, waar het hormonen afgeeft en zorgt dat een eicel zich niet kan innestelen. Biedt bescherming voor 5-10 jaar.
  • Hormonenpleister, hormonenring, prikpil, implanonstaafje – methoden die geleidelijk hormonen afgeven en je beschermen voor een periode van een week, 1-3 maanden of 3 jaar.

Voorbehoedsmiddelen vrouw zonder hormonen

Niet iedere vrouw wil of kan hormonen gebruiken. Voor hen zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Koperspiraaltje – Wordt in de baarmoeder geplaatst. Het maakt de zaadcellen inactief en een eicel kan zich niet innestelen. Biedt bescherming voor 5-10 jaar.
  • Vrouwencondoom – Vaginahoesje. Biedt ook bescherming tegen SOA’s.
  • Pessarium – Sluit de baarmoedermond af. Alleen redelijk veilig in combinatie met zaaddodende pasta.
  • Sterilisatie – Een definitieve methode, alleen geschikt als je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt.

Alle andere methodes om een zwangerschap te voorkomen, zoals alleen seks hebben in ‘onvruchtbare’ periodes, of coïtus interruptus (terugtrekken) zijn onbetrouwbaar en dus af te raden.


Veilig vrijen is de verantwoordelijkheid van beide partners.
Voorbehoedsmiddelen man of voorbehoedsmiddelen vrouw, kies wat het beste bij jullie en jullie situatie past!

En als het dan toch misgaat? Dan hebben we altijd nog noodanticonceptie, de morning-after pil, online in onze webshop: