Door extreme Black Friday drukte kan het zijn dat je pakketje later bezorgd wordt dan gepland.

Verkouden

Als je verkouden bent, is het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus en is onschuldig. Toch kunnen de klachten erg vervelend zijn. DA adviseert hoe je klachten kunt verlichten.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Bij een verkoudheid is het slijmvlies ontstoken. Hierdoor wordt het slijmvlies dikker en gaat het meer slijm (snot) maken. Je kunt verschillende klachten krijgen, zoals:

  • een verstopte neus
  • een loopneus
  • hoesten
  • heesheid
  • niezen
  • oorpijn
  • oorsuizen
  • verminderde reuk


Verkoudheid en het coronavirus
Verkoudheid kan een symptoom zijn van besmetting met het coronavirus, het is dus erg belangrijk om je bij verkoudheidsklachten te laten testen.

Hoe kun je verkoudheidsklachten verlichten?

Een verkoudheid leidt vrijwel nooit tot ernstige gezondheidsklachten. Het gaat vaak vanzelf weer over. De klachten zijn mild en verdwijnen meestal binnen een week. Om het herstel te bespoedigen, kun je een aantal dingen doen:

Ventileer
Zorg altijd voor frisse lucht en goede ventilatie. Warme en droge lucht irriteert je slijmvliezen waardoor je klachten verergeren. Zet schaaltjes water in je kamer of gebruik een luchtbevochtiger.

Stomen
Door te stomen genees je niet sneller, maar het helpt wel bij het verminderen van klachten. Het zorgt ervoor dat er tijdelijk minder snot in de neusholte zit en je een minder verstopt gevoel hebt.

Zo doe je het: Bij stomen hang je met je hoofd boven een schaal of bak met warm/kokend water. Door een handdoek over je hoofd te leggen, zorg je ervoor dat de stoom niet ontsnapt. Blijf ongeveer tien minuten boven het water zitten. Door de stoom in de ademen, komt het slijm uit de verstopte holtes vrij. Eventueel kun je kruiden of stoomdruppels aan het water toevoegen.

Advies bij keelpijn
Drink bij keelpijn veel water of kruidenthee. Dropjes en keeltabletten kunnen je helpen de klachten te verlichten.

Advies bij hoesten
Een warme douche of stoombad kunnen helpen het slijm te verdunnen, waardoor je het makkelijker kunt ophoesten. Ook hoestdrank kan helpen het slijm op te lossen. Lees voor gebruik eerst de aanwijzingen op de verpakking.

Advies bij neusverkoudheid
Bij een verstopte neus kun je ervoor kiezen een neusspray te gebruiken. Lees voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing of vraag een drogist om advies.

Welke neussprays zijn er?

Zoutoplossing: Deze sprays op basis van fysiologisch water helpen het slijm in je neus te verdunnen, zodat het makkelijker weg kan. Je kunt deze spray langere tijd gebruiken.

Xylometazoline: Deze sprays zorgen dat de zwelling van het slijmvlies in je neus minder wordt. Binnen een paar minuten kun je al vrijer ademen. Gebruik deze spray niet langer dan een week anders raakt het neusslijmvlies beschadigd.

Voor kinderen: Het neusslijmvlies van kinderen is heel gevoelig. Probeer eerst of een spray met zoutoplossing werkt. Blijven de klachten, gebruik dan een xylometazoline spray met lage dosering, speciaal voor kinderen.

Wil je graag persoonlijk advies over verkoudheidsklachten? Kom langs bij ons in de winkel.

Daarnaast hebben wij op onze webshop een groot assortiment met artikelen op die jou kunnen helpen met je verkoudheid.

Verkouden