Wanneer je last hebt van dunne, waterige ontlasting spreek je van diarree. Acute diarree is vaak het gevolg van een besmetting met een virus, bacterie of parasiet. Het gaat meestal gepaard met buikpijn, braken en vermoeidheid. Chronische diarree kan komen door stress,
verkeerde voeding of een ziekte, zoals het prikkelbaar darmsyndroom.
Wat zijn de oorzaken van diarree?
Diarree is een symptoom en geen ziekte. Diarree kan plotseling (acuut) ontstaan of een langdurige klacht zijn (chronisch). Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een virus, vaak het Noro- of Rotavirus. Acute diarree kan ook een gevolg zijn van een besmetting met
een bacterie, zoals bij een voedselvergiftiging het geval is. Ook een parasiet in de darmen kan acute diarree veroorzaken.
Chronische diarree duurt langer dan twee weken. Er kunnen diverse oorzaken zijn. Stress, medicatie, een vezelarme voeding, een versnelde stofwisseling of een voedingsintolerantie kunnen dunne ontlasting veroorzaken. Diarree kan ook een symptoom zijn van het prikkelbaar darmsyndroom of een ziekte van het maag-darmkanaal, zoals de ziekte van Crohn.
Diarree kan ook worden veroorzaakt door langdurige verstopping, dit heet overloopdiarree. De dunne ontlasting loopt dan langs dan verstopte ontlasting heen. In dit geval moet je juist de verstopping (obstipatie) behandelen en niet de diarree.
Wat te doen bij diarree?
Bij acute diarree is meestal geen behandeling nodig. Het gaat vaak vanzelf weer over. De bacterie, virus of parasiet verlaat de darm via de ontlasting, het is daarom niet aan te raden een diarreeremmer te gebruiken. Wanneer je last krijgt van hoge koorts of als de diarree na een aantal dagen nog niet over is, is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Soms is een behandeling met een antibiotica of een anti-parasitair middel nodig.
Als je last hebt van chronische diarree is het verstandig om op zoek te gaan naar de oorzaak zodat je de juiste behandeling kunt krijgen. Waterige ontlasting kan het gevolg zijn van stress, een voedingsintolerantie of een vezel-arm dieet. Veranderingen in je levensstijl
dragen bij aan het verminderen van de diarree. Denk aan voldoende ontspanning en het eten van vezelrijk voedsel. Wanneer er sprake is van een onderliggende ziekte, kan de huisarts je doorverwijzen naar een maag-, darm-,en leverarts.
Als je last hebt van diarree ligt uitdroging op de loer. Het is belangrijk voldoende te drinken. Wanneer je ook last hebt van braken is het aan te raden kleine hoeveelheden in een keer te drinken. Drink bijvoorbeeld iedere tien minuten een klein beetje of houd je lippen vochtig met wat water.
Hoe kun je diarree stoppen?
Diarree gaat meestal vanzelf weer over. Toch kan het erg vervelend en onhandig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je aan het reizen bent of als er geen toilet in de buurt is. Er zijn een aantal middelen die diarree stoppen. Loperamide is een bekende diarreeremmer. Het vermindert de darmactiviteit en zorgt ervoor dat de darminhoud langer in de darmen blijft. Ook trekt het de anus samen zodat je minder aandrang voelt. Loperamide werkt binnen enkele uren.
Norit is ook een bekende diarreeremmer. Het bevat geactiveerde kool en absorbeert ongewenste stoffen in het maag-darmkanaal. Je mag Norit niet gebruiken bij een volledige blokkade van de darmen of bij plostelinge buikpijn en ontstekingen in de darmen. Lees voor
het kopen van een diarreeremmer altijd eerst even de aanwijzingen op de verpakking. Acute diarree wordt meestal door een virus of bacterie veroorzaakt. Een bacterie, parasiet of virus verlaat het lichaam via de ontlasting. Het gebruiken van een diarreeremmer kan dit
verhinderen.
Diarree bij baby's en kleine kinderen
Bij baby's en kleine kinderen komt diarree vaak voor. Je kindje kan last hebben van pijnlijke buikkrampen, overgeven en koorts. Het is belangrijk dat je kind voldoende vocht binnen krijgt. Kinderen onder de twee jaar kunnen snel uitdrogen. Tekenen van uitdroging zijn:
* Niet of weinig plassen (donkere urine)
* Veel dorst
* Sufheid
* Een droge mond
* Een snelle ademhaling
* Een snelle hartslag
* Diepliggende ogen
* Koude armen en benen
Zorg dat je kind voldoende drinkt. Blijf in geval van borstvoeding de baby regelmatig voeden.
KOAG/KAG-nr: 4442-1118-2072
Lees hier wat je moet doen met oude geneesmiddelen. Meer informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorgproducten of informatie over wanneer het nodig is om een arts te raadplegen, is te vinden op thuisarts.nl.
