Welk huidtype heb jij?

Iedere huid is anders, toch zijn er vijf huidtypes te onderscheiden. Weet jij welk huidtype jij hebt? DA legt uit.

Normale huid
Een normale huid is goed in evenwicht, het is niet te vet, maar ook niet te droog. Talg en vocht zijn goed in balans. Je herkent een normale huid aan kleine poriën, zachte gladde structuur en een egale kleur.

Zo verzorg je een normale huid: Reinig met een milde reinigingslotion en/of water. Hydrateren is het belangrijkste bij een normale huid. Gebruik ’s nachts een vocht inbrengende crème en overdag een dagcrème met SPF 30. Gebruik eens per week een milde scrub of peeling om de dode huidcellen te verwijderen. En verwen je huid regelmatig met een lekker hydraterend masker.

Droge huid
Een droge huid produceert minder talg dan een normale huid. Hierdoor kan het niet genoeg vocht vasthouden en raakt de beschermende huidbarrière verstoord. Een droge huid voelt vaak strak en trekkerig aan. Het kan er dof uitzien en minder elastisch zijn. Een droge huid is niet automatisch ook vochtarm, maar het komt wel vaak voor.

Zo verzorg je een droge huid: Reinig met een milde reinigingsmelk of -lotion. Kies voor een droge huid een crème die vocht en vetten aan je huid toevoegt. Laat producten met parfum, alcohol en zeep liever staan. Gebruik een rijke voedende en verzachtende nachtcrème zodat je huid kan herstellen terwijl je slaapt. Ook een natuurlijke olie kan de huidbarrière helpen herstellen. Gebruik overdag een voedende crème met SPF 30. Scrub een droge huid niet of nauwelijks want het kan naast dode huidcellen verwijderen ook gezonde huid beschadigen. Met een voedend masker doe je je droge huid echt een plezier!

Gehydrateerde huid
Bij een gedehydrateerde huid is de beschermende huidfilm uit balans door een tekort aan vocht. Je herkent een vochtarme huid aan rode vlekken of doffe huid, trekkerig gevoel, droogtelijntjes en soms ook schilfertjes en jeuk.

Zo verzorg je een gedehydrateerde huid: Reinig met een milde reinigingsmelk of -lotion. Kies producten zonder parfum, alcohol of zeep zodat de beschermende huidfilm niet wordt aangetast. Gebruik een hydraterende dag- en nachtcrème en kies overdag altijd een crème met UV-bescherming en SPF 30, want de zon kan je huid snel uitdrogen. Wees voorzichtig met scrubben en geef je huid regelmatig een boost met een vochtinbrengend masker.

Vette huid
Een vette huid heeft een verhoogde talgproductie. Het is vaak een dikkere, bleke huid met zichtbare poriën. Een vette huid is gevoeliger voor mee-eters en puistjes en voor verschillende vormen van acne. Soms kan een vette huid ook vochtarm zijn, dan heb je vaker last van schilfertjes en roodheid.

Zo verzorg je een vette huid: Ook een vette huid heeft hydratatie nodig. Gebruik een milde reinigingslotion zonder parfum of alcohol. Reinigen is echt een must omdat je huid veel talg aanmaakt en je poriën snel verstopt kunnen raken met puistjes als gevolg. Gebruik een nachtcrème met actieve ingrediënten om je huid tot rust te brengen. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing of vraag je DA drogist om advies. Kies een dagcrème met UV-bescherming en SPF 30. Je kunt ook voor een matterende dagcrème kiezen als je een glimmende huid hebt. Kies altijd producten die olievrij en non-comedogeen zijn, zo voorkom je verstopping van poriën. Milde scrubs en peelings zijn fijn voor een vette huid, maar scrub niet te hard. Gebruik wekelijks een reinigend en verzachtend masker

Gecombineerde huid
Bij een gecombineerde huid is de T-zone, voorhoofd, neus en kin, vet. Daar is de talgproductie hoger en zie je soms grove poriën en pukkeltjes verschijnen. De wangen hebben een lager talggehalte en zijn droger. Soms komt op de wangen roodheid en schilfertjes voor. Een gecombineerde huid kan ook vochtarm zijn
.
Zo verzorg je een gecombineerde huid: Reinig een gecombineerde huid met een milde lotion zonder parfum of alcohol. Er zijn speciale verzorgingsproducten voor de gemengde huid die de vettere en drogere delen goed verzorgen. Is je T-zone erg vet en glimmend, dan kun je hier speciale verzorging voor de vette huid voor gebruiken met salicylzuur. Lees vooraf altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik het niet op de drogere delen van je gezicht. Gebruik voor je drogere wangen een extra voedende crème. En vergeet niet overdag je huid te beschermen met SPF 30. Kies een milde scrub voor de T-zone en trakteer je zelf regelmatig op een hydraterend maskertj

Wil jij weten welk huidtype je hebt? Bij DA kun je langskomen voor een huidcheck. Ontdek de deelnemende winkels.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.