We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Wat te doen bij een vaginale schimmelinfectie?

Veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met een vaginale schimmelinfectie. Het is erg vervelend, maar gelukkig te verhelpen. DA geeft advies.

We praten er misschien liever niet over, maar toch is een vaginale schimmelinfectie niets om je voor te schamen. Meer dan de helft van de vrouwen tussen de 18 en de 45 jaar heeft er weleens last van. Het is een vervelende klacht, maar gelukkig niet gevaarlijk. Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans en wordt ook wel een candida-infectie genoemd. De klachten bestaan meestal uit jeuk, een branderig gevoel en witte afscheiding zonder geur. Ook kan plassen en vrijen pijn doen. Maar, maak je geen zorgen: een vaginale schimmelinfectie is niet besmettelijk en niet seksueel overdraagbaar.

Hoe kun je het krijgen?
De vagina bevat schimmels en bacteriën die bijdragen aan een gezonde flora. Alles wat de natuurlijke zuurgraad in de vagina aantast, kan een schimmelinfectie veroorzaken. Dit kan zeep zijn, maar ook glijmiddel, sperma, medicatie (zoals antibiotica) en condooms. Ook kunnen hormonen rond de pubertijd, zwangerschap en overgang een rol spelen. Wanneer je weerstand laag is ben je extra gevoelig voor een infectie.

Hoe los je het op?
In veel gevallen kun je een vaginale schimmelinfectie behandelen met een crème of tablet, zoals Canesten Gyno. Bij DA kunnen we adviseren welk middel voor jou geschikt is. Heb je erg veel last? Ga dan even langs de huisarts. Vooral als de infectie regelmatig terugkeert is het slim om naar een arts te gaan.

Producten bij dit artikel