Wat te doen bij diarree?

"Wat te doen bij diarree?" is een veelgestelde vraag in onze drogisterijen. Voordat we daar antwoord op geven, willen we eerst weten hoe lang je al diarree hebt.

Is je ontlasting waterig, moet je vaak naar het toilet, heb je last van winderigheid en buikkramp en voel je je slap? Dan heb je waarschijnlijk door een infectie veroorzaakte acute diarree. Deze is doorgaans binnen een paar dagen over. Heb je echter na 3 dagen nóg waterdunne diarree? Dan valt het aan te raden langs een huisarts te gaan (kinderen <2 en ouderen 70 : na 1 dag).

Of heb je misschien al wat langer een dunnere ontlasting dan normaal (eventueel gepaard gaande met een slechte eetlust, moeheid en gewichtsverlies)? Ook dan adviseren wij een bezoek aan de huisarts. Na ongeveer een week onverminderde diarree kun je het beste even gaan.

En verder? Buiten een mogelijk huisartsbezoek om, wat te doen bij diarree?

Nou, vooral:

 1. Op je hygiëne letten om te voorkomen dat je anderen besmet.
 2. Veel drinken om vochtverlies tegen te gaan (volwassenen minstens 1,5 liter per dag en kinderen 1 liter, maar niet teveel achter elkaar, liever één kopje per keer), hierbij kan O.R.S. een goed hulpmiddel zijn.

Naast wat te doen bij diarree, willen veel mensen natuurlijk weten wat te doen tegen diarree.

Wat te doen tegen diarree?
Als je bijvoorbeeld op reis bent, wil je naast wat te doen bij diarree misschien nog wel liever weten wat helpt tegen diarree.

Wat helpt tegen diarree? Als je een middel tegen diarree zoekt, kan dit overzichtje helpen:

 • Diarreeremmers
  Remmen de darmbewegingen af en zorgen voor samentrekking van de anus, waardoor de darminhoud langer in de darmen blijft en compacter wordt.
 • Tasectan
  Herstelt de fysiologische functies van de darmwand en pakt daarmee de oorzaak van de diarree aan (geen effect op de darmperistaltiek).
 • Actieve kool / Norit
  Neemt schadelijke stoffen via de ontlasting het lichaam mee uit.

Nu meteen een middel tegen diarree kopen? Bekijk hieronder alle artikelen.

!! Let op !!
Wat te doen bij diarree die gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts?
Niet zomaar wat gebruiken, maar een arts raadplegen!


Producten bij dit artikel